Subscribe via RSS

2R – Aproape totul despre Canon EOS RP

By admin

         Încă de la început țin să menționez că acest review nu a fost comandat de nimeni și tot ceea ce scrie aici sunt constatările proprii după folosirea unui astfel de aparat timp de 3 săptămâni, timp în care a fost “chinuit” în mai multe feluri încercând să-i forțez la maximum limitele.  

         Întrucât nu mă prea interesează filmarea, la capitolul “video” a fost doar testat, doar să văd că funcționează, fără să intru în amănunte. La fel, nu l-am testat la acțiuni de tip “sport” deoarece nu sunt un împătimit al stadioanelor și al sălilor de sport…
         Tocmai acest lucru m-a făcut să achiziționez acest aparat mirrorless full frame. Nu în ultimul rând, prețul a fost determinant în luarea deciziei. Este drept că înainte de a-l cumpăra am urmărit câteva reviewuri pe youtube, doar canale serioase independente și  specializate în analiza aparaturii foto. Pentru a nu crea vreun avantaj unui canal de youtube nu le voi numi, fiindcă nu acesta este rostul acestui articol.

         Primul lucru pe care-l observi și pentru care nu îți trebuie prea multă școală este gabaritul acestui aparat în comparație cu un dSLR full frame. Este foarte ușor și tipul RP este cred că cel mai mic din seria “R”. Acest lucru poate fi un avantaj pentru cei cu palma mai mică sau un mic neajuns pentru cei care au o palmă mai mare. Nu vă speriați că nu îl scăpați din mână, fiindcă zona de prindere este foarte bine gândită ! Cu toate acestea Canon s-a gândit și la acest aspect prin comercializarea unui grip numit EG-E1, care este de fapt o extensie fără elemente electronice, de circa 1 cm, care se atașează mărind astfel foarte puțin înălțimea aparatului, astfel încât și degetul mic de la o mână mai mare să facă priză pe aparat. Poate fi considerat un moft, dar eu îl voi comanda imediat ce apare pe stoc la noi. Nu că m-ar fi deranjat ceva, dar este o treabă utilă din punctul meu de vedere.

         Nu voi descrie meniul, deoarece descrierea acestuia se poate găsi în multe locuri pe Internet, dar țin să spun că pentru cei care vin din zona Canon meniul nu are nimic senzațional, structura păstrându-se ca la toate aparatele Canon.

         În general, față de aparatele dSLR, putându-le numi la acest moment ca fiind “cele clasice”, apar o serie de noutăți.

         Dacă o luăm logic, trebuie să vorbim despre vizorul electronic OVF, care are o calitate excelentă față de ceea ce știam eu la vechile aparate mirrorless. Așa cum am spus în articolul în care s-a făcut comparația între dSLR și  Mirrorless, vizualizarea imaginii nu se mai face prin oglindă, care este una reală, să spunem așa, cum este la dSLR, ci este imaginea care este generată de senzor. Făcând o mică comparație, este cam ceea ce vedem la o camera video digitală, dar de o calitate cu mult îmbunătățită față de acestea. Bineînțeles că în Menu se poate seta ca imaginea să apară fie în vizor, fie pe ecranul LCD (care este tactil și rabatabil !), fie alternativ, acest lucru fiind posibil datorită unui senzor capacitiv, numit senzor de proximitate, aflat lângă vizor și care va “simți” când o parte a corpului se apropie de el și atunci se va bascula imagine spre vizor. Nu este un lucru nou, este o opțiune care a apărut de mulți ani la primele tipuri de aparate mirrorless. Pentru cine trece direct de la dSLR la mirrorless acest tip de vizualizare poate fi puțin peste mână la început, dar imediat vă adaptați și aceasta vi se părea modalitatea normală de vizualizare !

         Primul avantaj îl constituie opțiunea de a vizualiza o imagine în concordanță cu setările expunerii (ISO, timp de expunere, diafragmă). Este imaginea pe care o vede senzorul la expunerea aleasă de utilizator. Așa cum am mai spus, este o opțiune cu două tăișuri, deoarece cei care se află la început nu vor fi obligați să gândească o expunere în mod corect, în funcție de situație. Așa, utilizatorul poate roti fără să gândească prea mult din setările expunerii până vede o imagine corect expusă pe LCD sau în vizor, să apese pe declanșator și gata fotografia ! Nu este nimic rău în treaba asta, dar este bine ca o expunere să fie gândită în funcție de situație.

         O altă noutate, ar fi la obiectivele dedicate, tip Canon RF, care față de cele obișnuite au în partea frontală un inel căruia i se pot atribui diferite funcții. Ca și alții și eu i-am atribuit funcția de ISO. Astfel am acces direct la diafragmă și timp de expunere prin cele două rotițe bine gândite în ceea ce privește amplasarea, dar și la ISO prin acest inel. Practic, este o opțiune excelentă și nu îi pot înțelege pe unii care au dezactivat funcțiile asociate acestui inel frontal ! Lângă butonul pentru declanșare există un mic buton M-Fn care face același lucru ca și  acel inel, dar nu este așa de practic. Este practic când se folosește un obiectiv care nu este RF.

         Dacă tot vorbim despre obiective, Canon, probabil în ideea de a face trecerea mai ușoară de la dSLR la Mirrorless, având în vedere că cine a avut Canon dSLR are și cel puțin un obiectiv, indiferent că este pentru full frame sau pentru APS-C, a rezolvat în mod elegant această situație printr-un adaptor, fără elemente optice, care permite montarea obiectivelor EF sau EF-S la montura RF. Cu acest adaptor, care costă puțin peste 100 E, puteți folosi cu succes orice obiectiv Canon EF sau chiar EF-S pe aparatele Canon EOS seria R. De menționat că dacă veți folosi un obiectiv EF-S (crop) pe full frame imaginea va fi puțin mai mică, dar important este că vă puteți bucura de obiectivul pe care deja îl dețineți. Personal am achiziționat un astfel de adaptor odată cu aparatul tocmai pentru a folosi un obiectiv macro EF 100mm F2,8 care este foarte bun.  

         La capitolul obiective, țin să menționez că obiectivele RF din seria L sunt mai scumpe decât cele EF din seria L. Folosirea acelui adaptor nu reduce calitățile optice ale obiectivelor EF ci doar se mai adaugă ceva la lungimea și masa obiectivului ! 

         Personal am ales să folosesc la acest moment, din seria RF, obiectivele 24-105mm (cel de KIT), 100-400mm, 35mm și 16mm. Am în plan achiziționarea unui RF 800mm.

         Cu privire la senzor, trebuie menționat că nu există stabilizare electro-mecanică a senzorului așa cum au frații lui mai mari (și mai scumpi) din seria R. Este același senzor folosit în aparatele dSLR Canon 6D Mark II, de 26,2 MPix, dar pentru procesarea imaginii aparatul folosește procesorul DIGIC 8, cu performanțe superioare. 

         Sistemul AF este de o calitate foarte bună, pot să zic impresionantă ! Canon RP are 4.779 puncte de AF răspândite pe aproape 90% din cadru, din care 143 selectabile. Cert este că autofocusul este foarte precis și nu dă rateuri nici chiar în lumină scăzută !

         Față de dSLR nu avem acea opțiune din menu AF Adjustment care permite calibrarea perfectă a obiectivelor, deoarece acest lucru îl realizează automat aparatul. O altă inginerie extrem de utilă care face să scoată tot ce este mai bun dintr-un obiectiv.

         Dacă vorbim de autofocus, opțiunea de autofocus continuu și cu urmărirea feței/ochiului subiectului, combinate, fac o treabă excelentă, mai ales când subiectul este în mișcare. Totuși vorbim de o mișcare normală, nu de viteză ca la raliuri ! Se pare că este prima cameră Canon care urmărește în timp real ochii subiectului, face autofocus permanent pe ei și asta o face chiar foarte bine ! Este o opțiune interesantă, dar nu vă recomand să faceți treaba asta la declanșarea în rafală, fiindcă cele 5 cadre/sec se vor transforma în 2 cadre/sec…

         O treabă interesantă este opțiunea de focalizare în plan. Această opțiune face ca aparatul să facă mai multe imagini cu focalizări la distanțe diferite, totul fiind programat din setari. Apoi acele imagini, prin combinare într-un program de editare, prin stacking, fac să rezulte o imagine focalizată corect în toate planurile ! Opțiunea este binevenită atunci când se fotografiază macro, unde câmpul de profunzime (DOF) este foarte îngust.
         Ca un mic secret, punctul de focalizare, dacă a fost mutat, poate fi recentrat prin apăsarea butonului de ștergere a imaginii, unde apare acel coș de gunoi !

         Conectica este OK, noutatea dacă se poate spune așa, constă în conectorul USB-C care poate fi folosit pentru conectarea cu calculatorul pentru descărcarea imaginilor din aparat sau pentru a fi încărcat cu un adaptor extern care nu este livrat cu aparatul. Acest încărcător este pur și  simplu un moft, deoarece nu vei putea folosi aparatul în timpul încărcării… Nu voi lua niciodată un astfel de încărcător !   

         Conectivitatea s-a păstrat ca la majoritatea dSLR-urilor moderne, în sensul că avem WiFi și  Bluetooth care poate face pereche fără probleme cu un telefon mobil, cu sistem de operare Android sau Apple. Din punctul meu de vedere cred că ar trebui puțin umblat pe la conectarea prin Bluetooth. Personal nu am folosit decât WiFI. De precizat că nu există în cameră un GPS. Există o opțiune scumpă de circa 2.000 lei a unui GPS care se atașează pe patina blitzului. Aici se poate face o mică inginerie, în sensul că dacă se alege a se transfera imaginile pe telefon sau tabletă, prin WiFi, fie la rezoluție mai mică, fie la rezoluția normală, există o opțiune care prin bifarea acesteia se atașează coordonatele GPS citite din telefon. Este o opțiune interesantă, dar personal nu îi văd o utilitate prea mare atât timp cât nu ne deplasăm frecvent în alte locații.

         Modurile de lucru sunt cele clasice inclusiv cele 3 moduri care se pot personaliza C1, C2, C3. În plus, elementul de noutate îl constituie introducerea modului FV, care permite să se ajusteze diafragma, timpul de expunere, compensarea expunerii și ISO. Chiar dacă este nou adăugată, această funcție nu face nimic în plus ! În funcție de ce parametrii folosești, de fapt este M, P, Av sau Tv ! Cred că acest mod nou introdus este o chestie de marketing…

         Aparatul folosește un singur card SD (UHS-II). Existența unui singur card îi face pe cei care fotografiază la evenimente să fie nemulțumiți, neexistând și un card de backup ca la alte modele. Personal am luat un card SD foarte rapid, un SanDisk Extreme Pro de 128GB, o capacitate mult peste necesitățile mele, dar viteza de citire de 170 MBs și  scriere de 90 MBs își spune cuvântul în comparație cu un card SD normal !

         Dacă vorbim despre acumulatori trebuie spus că un acumulator este garantat la circa 250 de imagini/acumulator. Se poate mări puțin numărul de cadre până la vreo 300 dacă se reduce timpul de vizualizare, nu se execută un AF continuu… Astea nu sunt rezolvări ! De aceea, știind treaba asta în momentul cumpărării am mai achiziționat un acumulator original Canon, iar la circa o săptămână am comandat de pe ebay din Germania încă 2 acumulatori de o capacitate puțin mai mare cu încărcătorul dedicat acestora, la circa 190 lei, dar care se pot încărca de la o baterie externă de 5V, un lucru extraordinar ! Au venit după 4-5 zile și sunt foarte mulțumit de achiziția făcută.  
Atenție, încărcătorul original Canon încarcă doar bateriile originale, care sunt codate. Pentru acumulatorii replace folosiți încărcătorul recomandat de producătorul lor !
Cu 4 acumulatori nu mai avem grija lor, indiferent de situație !

         Dacă vorbim de partea de înregistrare video, trebuie spus că pe filmare există o opțiune de stabilizare digitală. Poate filma 4K, dar cu o decupare a imaginii de 1,4 ori și nu există acea focalizare “dual pixels”. Nu poate fi considerată o cameră care filmează la o calitate superioară 4K ! Cu toate acestea, calitatea imaginii este decentă spre foarte bună la 1080p mai ales la 30 cadre/sec. De menționat că nu există opțiunea de 24 cadre/sec, ci de 25 cps. Deci, acest aparat poate fi folosit pentru filmări personale, vlogging, youtube, rețele de socializare, reclame etc, situații care nu solicită calitate video excepțională.

         Se poate folosi un microfon extern de calitate, având și o ieșire pentru atașarea unei perechi de căști.

         Una peste alta eu sunt foarte mulțumit de aparat până la acest moment și nu am găsit ceva care să mă nemulțumească, având în vedere cele știute la achiziționarea acestuia.

O să încerc să fac o sinteză de Pro și Contra, fără a avea pretenția că am analizat exhaustiv acest aparat !

         Avantaje :

– cel mai mic preț de pe piață pentru un full frame, în jur de 1.000 E la momentul cumpărării;

– autofocalizare rapidă și precisă chiar în lumină scăzută;

– posibilitatea folosirii obiectivelor din seria EF și  EF-S cu ajutorul acelui adaptor;

– urmărirea în timp real a ochiului subiectului care se află în mișcare;

– păstrarea structurii meniului de la aparatele Canon;

– calitatea excepțională a vizorului electronic;

– ecran LCD tactil și rabatabil;

– folosirea procesorului DIGIC 8;

– opțiune de focalizare în plan;

– carcasă exterioară ușoară, din policarbonat;

– nu mai există AF Adjustment, există senzorii interni care fac calibrarea automat;

– timpul de pornire al aparatului foarte scurt, sub o secundă;

– apariția meniurilor fără întârziere de la acționarea butonului.

Dezavantaje:

– autonomia acumulatorilor scăzută, care poate fi rezolvată doar prin costuri suplimentare;

– mici probleme în intervalul dinamic în zona umbrelor sau subexpusă, care pot fi însă rezolvate în postprocesare;

– crop de 1,4 pe filmarea de 4K;

– nu se poate realiza filmare profesională;

– butoanele nu sunt etanșe la apă;

– lipsa celui de al doilea card;

– în menu la “informații despre baterie” nu apare procentul de încărcare;

– nu se poate modifica numele fișierului, întotdeauna va apărea IMG xxxx;

– nu este indicat pentru fotografiere sport, neavând un număr mare de cadre pe secundă.

Nu zic că nu mai pot fi și alte avantaje/dezavantaje, nedescoperite încă de mine, dar cele enumerate le putem considera ca fiind cele principale.

         În final, pot să spun că acest aparat, Canon EOS RP, este un aparat bun, cel mai accesibil full frame la acest moment de pe piață, foarte bine vândut, fără prea mari compromisuri, mai ales dacă știi de la început că nu poți filma profesional cu acesta și din cauza numărului mic de cadre pe secundă nu poate fi folosit lejer în fotografia de sport. Cu toate acestea, se poate spune că pentru filmări obișnuite se poate folosi fără probleme, dar și în fotografia de sport, cu puțină atenție !

         Sper că m-am făcut înțeles și după citirea articolului ați putut să vă faceți o idee obiectivă despre acest aparat și să luați o hotărâre corectă în ceea ce privește achiziționarea lui din magazin sau de pe piața second hand.

Spre pagina de start !

2 Raspunsuri la 2R – Aproape totul despre Canon EOS RP

  1. Costel

    Un review foarte bine făcut, care m-a determinat și pe mine să cumpăr acest aparat. Eram puțin în dubii la început, mai ales că vin din zona dSLR. “Trecerea” s-a făcut fără probleme, mai ales că înainte am avut tot Canon.
    Articolul ar trebui preluat de magazinele de la noi, fiindcă arată 100% realitatea.
    Felicitări pentru lecțiile care apar pe pe youtube cu linkurile de pe pagina de start !

  2. admin

    Mă bucur că v-au fost de folos cele constatate și scrise de mine aici ! Este un aparat bun și se pare că este cel mai bine vândut, așa că ați făcut o alegere bună !

Postati un comentariu