Subscribe via RSS

22D. Promovarea online sau capcana bunului gust !

By admin

InternetDesi Internetul abunda de oferte, care mai de care mai “avantajoase“, putine sunt totusi de luat in seama !

Astazi foarte multe persoane si-au luat un DSLR, daca se poate cat mai ieftin cu un obiectiv de KIT si deja se simt fotografi profesionisti mai ales de evenimente. Am avut ocazia sa vad o serie de “fotografii” de nunta sub toata critica si culmea, unde beneficiarul prestatiei a mai si platit pentru ele. Poate sunt eu prea carcotas sau cer prea mult, dar daca eu as fi primit asa ceva il spanzuram cu mana mea, cu tot cu aparat. Pe de alta parte, probabil ca urmare a tarifelor practicate, acestia sunt intr-o oarecare masura cautati…

De fapt, in marea majoritate a cazurilor, vinovati sunt beneficiarii, consumatorii, clientii, care din cauza unor gusturi indoielnice sau a unor carente in educatie, in general, fie solicita anumite rezultate, numai de ei admirate, fie nu sunt in stare sa faca deosebirea intre fotografie si poza si accepta orice produs final.

Aici vom lua in calcul doar fotografia de eveniment, care se adreseaza unui segment mai mare si nu discutam despre genuri fotografice care prin natura lor sunt comerciale si unde calitatea si bunul gust scot imediat de pe piata un neavenit.

Exista un spatiu online, accesibil tuturor, binecunoscutul site de socializare Facebookunde fiecare isi poate realiza gratuit o pagina de promovare care in functie de “prietenii” adunati poate avea un impact mai mare sau mai mic sau utilizatorii isi pot efectiv posta imaginea realizata pe “peretele” virtual propriu. Aici nu poti avea mari pretentii de a gasi imagini bune, dar asta nu inseamna ca ele lipsesc. Pot spune ca zilnic imi trec prin fata foarte multe imagini (nu numai de pe Facebook, fiindca nu sunt un consumator constant al acestui site) si carora fara sa vreau, dintr-o privire le gasesc punctele forte, retinand foarte usor o imagine buna din toate punctele de vedere – compozitie, expunere, mesaj transmis, conditiile in care a fost realizata etc. De asemenea exista site-uri unde ai ocazia sa gasesti imagini bune si foarte bune, gen photo.net, 500px.com   si exemplele pot continua.

Cu toate acestea, de foarte multe ori raman dezamagit de ceea ce vad pe Facebook sau pe unele site-uri personale de fotografie…

Sigur ca nimeni  nu s-a nascut invatat, dar a incerca sa faci ceva bun si a incerca sa evoluezi cred ca sta in firea umana. Acel “ceva bun” in domeniul fotografiei constiutie o piatra de poticnire pentru multi realizatori de imagini. Vedeti ca m-am ferit sa folosesc cuvantul “fotografi” !  La urma urmei cine poate spune ca ceva este “bun” sau “rau”, “frumos” sau “urat” ?

La prima vedere publicul privitor poate crea un curent in fotografie.

De-a lungul timpului gusturile au fost diferite in functie de epoca. Cine vrea sa se convinga sa intre pe acest site, format din peste 5.000 de scanari ale unor imagini vechi si foarte vechi, unele realizate inainte de anul 1900.  Daca cineva va avea rabdare sa vada toate aceste imagini isi va da seama la un moment dat de epoca in care a fost realizata o imagine fara a vedea anul. Poate fi si un mijloc de educatie vizuala si cred ca acesta este principalul scop al site-ului SHORPY.

Sa nu uitam totusi ca la fel ca in orice domeniu, consumatorul este educat in primul rand de produsul livrat.

Daca intr-un grup de realizatori de imagini aproape toti sunt doar niste “pozari”, atunci profesionistul adevarat se va strecura mai greu. Este lesne de inteles ca cei care vor deosebi o imagine buna de una proasta sunt putini in acel grup si asta tocmai din cauza majoritatii “pozarilor” care au creat reguli, de multe ori acceptate si insusite de comunitate, fiind laudati si adulati fara sens si fara a se realiza ceva constructiv. Asa se ajunge ca unii chiar se cred buni !  Imbucurator este ca exista si un segment, oarecum mic, de persoane educate si cu un simt al frumosului dezvoltat care stiu sa faca diferenta. De multe ori m-am intrebat daca ajuta acest lucru la ceva ? Raspunsul mi-l dau tot singur vazand ca in continuare se promoveaza in acest domeniu nonvaloarea, lucrul ieftin si prost facut…

Principiul “multi vad, putini cunosc” se aplica cu foarte mare succes la noi. Acesta este rezultatul lipsei unei educatii artistice a majoritatii populatiei. Acesta este si motivul pentru care majoritatea fotografilor de evenimente si ma gandesc la cei adevarati, sunt obligati sa practice niste preturi, de multe ori cu mult sub valoarea lor si a imaginilor livrate… Oare stie cineva care sunt preturile la astfel de evenimente in lumea civilizata ? Cine a avut contact cu asa ceva stie ca acolo se discuta de preturi cu foarte mult peste cele ale noastre ! Cineva ar putea spune ca nivelul de trai “dincolo” este peste cel de aici… Asa este, dar preturile aparatelor de fotografiat, ale obiectivelor, ale accesoriilor (excluzand chinezismele), ale cursurilor sunt aceleasi. Chiar si in aceasta situatie au si ei uscaturile lor ! Internetul abunda de imagini proate calitativ realizate in zone geografice cu pretentii.

Din pacate romanul este obisnuit sa caute cel mai mic pret, eventual “la oferta“, fara sa ia in calcul si calitatea. Nu intotdeauna ce este ieftin este si bun, mai ales in acest domeniu. Aceste persoane nu isi dau seama cat costa o aparatura performanta, obiective de calitate, licentele software, fara sa mai vorbim de alte “dari” catre stat (impozit, somaj, CAS, chirii etc) pe care cei care lucreaza legal sunt obligati sa le achite.  Sa mai vorbim despre cursuri serioase de fotografie sau workshop-uri unde se invata intr-adevar cum se realizeaza o imagine buna din toate punctele de vedere ? Unora chiar li se pare aiurea sa le ceri bani pe munca ta, fiindca nu ai folosit filme sau alte consumabile care ar costa bani ! Este trist dar acesta este adevarul…

Si un lucru nu il mai stiu aceste persoane… Nu oricine are un aparat de fotografiat, oricat de performant ar fi el, se numeste si fotograf !!!  De multe ori am auzit… “Vai ce imagini frumoase… Sunt facute cu scule profesionale ! Dar cati megapixeli are aparatul ?”  Cand auzi asa ceva nici nu stii ce replica sa dai, dar un lucru este sigur… Ai de a face cu o persoana neavizata, sa nu spun altceva !

Oare cati stiu ca in spatele unei imagini bune, pe langa inspiratia sau norocul din momentul declansarii se afla o alta parte nevazuta si anume postprocesarea acelor imagini. Daca cineva crede ca postprocesarea de calitate a unei imagini consta doar in corectii “Levels” si “Contrast” se inseala…

Oare “acele persoane” stiu cate sute de ore de munca iti trebuie sa asimilezi la nivel decent un program de editare serios ca Lightroom, Photoshop sau Gimp, dupa caz, tocmai pentru a fi in stare sa lucrezi cu metode nedistructive ale imaginii ? Pot sa spun in mod sigur ca NU !

Pe zi ce trece observ ca lumea nu stie ce inseamna procesarea adevarata a unei imagini si majoritatea nici macar nu stiu ce inseamna o prelucrare RAW !

Cand clientul nu este constient de acest lucru poti trece foarte usor cu vederea fiindca nu are de unde sa stie daca nu a fost cat de cat interesat…

Dar cand  asa-zisii fotografi se limiteaza doar la fotografierea in JPEG si la livrarea acestora asa cum au fost scoase de aparat fiindca clientul oricum va plati, atunci nu prea mai poti inchide ochii. Mai exista si unii care, probabil pentru a-si da un aer de profesionist, trag numai in RAW dar prelucrarea ulterioara este execrabila ca mai bine le-ar fi facut aparatul !

A vorbi despre compozitie fotografica, reguli si principii cred ca este de prisos pentru unii care deja se cred mari fotografi in viata !  Sigur ca a incalca o regula, sau cum spun altii  “break the rules“, este doar o exceptie si unanim acceptata doar celor care intr-adevar cunosc cu ce se mananca fotografia si nu celor care din aceasta regula si-au facut un mod de viata si asta doar pentru ca nu vor sa invete…

De ce si-ar bate cineva capul cu asa ceva cand clientul plateste pentru orice ? Si uite asa ne invartim intr-un cerc vicios cu efect asupra aprecierii unor servicii si a stabilirii unor criterii obiective de valoare.

Discutii pe acest subiect sunt multe si cine doreste sa le faca sau sa impartaseasca intamplari din acest domeniu, fie in calitate de fotograf, fie in calitate de client, este invitat sa le posteze la “Comentarii”, mai jos…

 

 

1 Raspuns la 22D. Promovarea online sau capcana bunului gust !

  1. admin

    Si cum spunea un prieten care a citit articolul, cineva care stie ce este aceea fotografie… unii ar fi mai bine sa lase pozatul si sa se apuce de facut altceva !   
    Mare adevar…

Postati un comentariu