Subscribe via RSS

17D. La ce rezolutie postam fotografiile pe Facebook ?

By admin

Cu siguranta, la ora actuala, Facebook este cel mai mare site de socializare…

Nu cred ca este vreo persoana care avand un cont pe acest site sa nu posteze vreodata cel putin o fotografie.

Dar, de multe ori, calitatea acesteia, atunci cand apare pe peretele utilizatorului este sub toata critica, desi “originalul” arata foarte bine !

Atunci apare o intrebare logica, unde gresim ?

Chiar Facebook recomanda ca atunci cand incarcati o imagine sau cu alte cuvinte faceti upload, pentru a avea o calitate cat mai buna, aceasta trebuie sa aiba o dimensiune in pixeli, pe latura mare (indiferent ca este cea orizontala sau verticala) de

– 720 pixeli

– 960 pixeli

– 2048 pixeli

cu o rezolutie de 72 dpi.

In cazul in care imaginea va avea pe latura mare 2048 pix este bine ca atunci cand o incarcati sa selectati optiunea High Quality.

Atunci cand incarcati o coperta, acea fotografie mai lunga in partea de sus a paginii, numita in engleza Cover, marimea fotografiei trebuie sa respecte, ca dimensiuni, 851 pix x 315 pix,  la aceeasi rezolutie, de 72 dpi.

Daca veti incarca o imagine la alta marime si rezolutie, veti observa ca procesorul de imagine folosit de Facebook efectiv va strica imaginea, in ceea ce priveste calitatea.

Un alt aspect pe care trebuie sa-l luati in considerare este si reducerea canalului de rosu al imaginii, adica sa o desaturati putin pe culoarea rosie, nu de altceva, dar procesorul lor de imagini va adauga putina culoare rosie !

Sigur ca aceste modificari ale marimii si ale rezolutiei se pot face cu aproape orice program de editare.

Cu toate acestea va recomand un program gratuit, cu care puteti sa realizati aceste modificari foarte rapid si eficient.

El se numeste IrfanView si ultima actualizare se poate descarca de AICI !

Dupa ce ati descarcat si instalat programul, pentru a modifica marimea si rezolutia unei imagini procedati astfel :

Deschideti imaginea pe care vreti sa o modificati, apoi cu combinatia de taste “CTRL+R” deschideti casuta pentru modificarea marimii (Resize/Resample image), asa cum apare in imaginea de mai jos (puteti da un click pe imagine pentru a se mari).

marime poza

Setati latura mare la 720 pixeli, 960 pixeli sau 2048 pixeli, dupa caz si fixati DPI la 72, fara a uita insa sa aveti bifata casuta Preserve aspect ratio si apoi un click pe butonul OK.

Bineinteles nu uitati de a salva fisierul “CTRL+S” sau File/Save, de recomandat in alt loc sau de a folosi optiunea SAVE AS (File/Save As) sau folosind doar tasta “S”, cu o redenumire a fisierului pentru a-l deosebi de cel original.

corectie culoareDaca doriti sa reduceti putin si din canalul de rosu, inainte de a salva puteti folosi tasta “SHIFT+G” (Color corrections) si actionati butonul R (Red – rosu) spre stanga aducandu-l la o valoare de cca “-10”. Aceasta valoare este orientativa, ea poate fi marita sau micsorata dupa caz !

Sper ca am reusit sa ma fac inteles si cu aceasta ocazie cred ca am raspuns la unele intrebari primite prin e-mail si zic ca este bine ca acest articol sa fie distribuit pe Facebook astfel incat sa fie accesibil tuturor utilizatorilor acestui site de socializare !

 Mult succes la postat !

 

Atentie !

Folosirea unor pasaje din acest articol (maximum 500 de caractere) se poate face numai cu indicarea sursei, respectiv http://blog.fotomagica.ro cu link direct catre acest articol.

8 Raspunsuri la 17D. La ce rezolutie postam fotografiile pe Facebook ?

 1. INA STANA REBIGAN

  INDICATII FOARTE UTILE ,SI USOR DE PUS IN PRACTICA NUMAI SA NU UITAM CA DIN CAND IN CAND SA REGLEM CAMERA .MULTUMIM PENTRU INFORMATIILE POSTATE PE PAGINA DOMNIEI VOASTRE O ZI BUNA AI ASTEPTAM SI ALTE INFORMATII UTILE ,,

 2. Razvan Bordeanu

  Interesant continutul si rezolvarea aferenta. M-am lovit de multe ori de aceeasi problema, nu neaparat fie vorba de facebook sunt multe alte exemple de web-site-uri care necesita upload de imagine,si DA iti fac ‘vraiste’ calitatea. Mai sunt si convertoare online, dar se cam intampla tot acealeasi neplaceri.
  So IrfanView can do the trick, am incercat si merge.
  Multumim pentru articol!

 3. admin

  Ma bucur ca v-au fost de folos aceste informatii !

 4. Catalin Samoila

  Un articol bun cu urmatoarele observatii:
  -720 pixeli nu cred ca se foloseste pe facebook!
  -72 dpi nu are absolut nici o legatura cu imaginea pe web, respectiv nimeni nu trebuie sa se uite la acest tag al fisierului 🙂 In paranteza spus, pe dispozitivele IMac, Retina… toate imaginile vor parea mici datorita rezolutiei ecranelor acestor dispozitive 220, 270 dpi fata de 96dpi si respectiv 72dpi aka old style la monitoare CRT
  – cel mai mult conteaza aplicarea corespunzatoare a unsharp mask pt afisare corespunzatoare pe web

 5. Alina

  Buna ziua! Eu am o problema de cateva luni, motiv pentru care am mai renuntat sa imi schimb poza de profil pe facebook, pentru ca e foarte frustrant sa pun 3/4 din poza. Nu inteleg de ce sunt obligata sa decupez poza, in conditiile in care dupa ce am decupat-o are aceeasi dimensiune cu cea initiala, dar isi pierde din claritate, ca si cand as fi dat zoom.
  In momentul in care dau click pe poza de profil sa o schimb, nu imi mai apar toate optiunile care imi apar la cover photo, ci mi se deschide o fereastra cu 3 optiuni: de a incarca o fotografie, de a face o fotografie sau de a alege din albume. Daca Uploadez o poza, imi apare un chenar de crop si nu mi se permite sa incadrez toata poza, fara a fi nevoie sa o decupez. Stiu ca exista si inainte posibilitatea de a o decupa (mentionez ca era doar o posibilitate, acum insa sunt obligata sa o miscorez, intrucat nu pot sa mai trag de colturile chenarului astfel incat sa incapa toata poza). Nu inteleg de ce mi se intampla acest lucru, intrucat nu stiu sa fi schimbat vreo setare si am mai vorbit si cu alte persoane care se pare ca nu s-au confruntat cu aceasta problema.
  Daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns v-as fi recunoscatoare!

 6. admin

  Am patit si eu ceva asemanator… Nu stiu ce sa zic, nu am incercat sa le inteleg algoritmul prin care ei fac redimensionarea si nu cred ca este vorba de vreo setare a utilizatorului.

 7. Mihai

  Buna Ziua ! Am si eu aceasi problema ca a Alinei , va rugam frumos daca puteti sa ne ajutati , multumesc .

 8. admin

  Nu stiu nici eu, asa cum am spus mai sus…Daca stiam ceva in legatura cu acest lucru cu siguranta as fi postat un raspuns.

Postati un comentariu