Subscribe via RSS

21D. Cum eliberam spatiul de pe hard disk

By admin

Intr-un alt articol discutam despre  tipurile principale de fisiere utilizate de fotograful amator sau profesionist. Vorbeam acolo despre fisierele JPEG, TIFF, PNG, RAW si PSD. De aceea nu voi relua cele aratate in acel articol. Cine este curios poate citi sau reciti acest articol.

Problema pe care as vrea sa o dezbat aici este cum am putea sa facem sa eliberam din spatiul de pe hard disk-ul calculatorului sau laptopului unde avem pastrate sau arhivate fisierele noastre foto. Sa facem aceasta fara a micsora rezolutia imaginii…

Se stie ca la un moment dat poate aparea situatia neplacuta in care partitia destinata imaginilor noastre sa devina neincapatoare si sa fim astfel obligati sa trecem la eliminarea fisierelor pe care le consideram la acel moment inutile. Este o metoda buna, viabila la un moment dat, dar ce ne facem atunci cand peste un timp vedem ca am sters tocmai imaginea de care avem nevoie ?

1. Prima varianta posibila este achizitionarea unui hard disk extern pe USB, care la acest moment se gasesc din belsug la preturi, putem sa spunem, foarte acceptabile avand in vedere ca au capacitati de peste 500 GB. In cazul unei unitati desktop exista varianta folosirii a unui hard disk suplimentar, folosit doar pentru arhiva personala de imagini. Din experienta va spun ca in ambele situatii este bine ca aceasta arhiva sa se gaseasca in doua locuri diferite.

2. A doua varianta este sa folosim spatiile virtuale de stocare. Sunt binecunoscute Google Drive si Dropbox care ofera spatii generoase de stocare, gratuite si sigure. Bineinteles ca mai sunt si altele dar acestea sunt cele pe care le folosesc. Aici mai exista avantajul major de a trimite link-ul locatiei folderului pe care il putem trimite cuiva pentru a-i descarca continutul (si numai acesta fara a avea acces la restul fisierelor), fara sa fim legati de o limita de timp sau de marimea fisierului ca in cazul site-urilor care se ocupa cu transferul fisierelor.

3. A treia varianta  este copierea fisierelor pe CD-uri, DVD-uri sau mai nou pe Blu Ray. Toate sunt discuri optice pentru stocarea datelor. Daca un CD are capacitate de cca 700MB, un DVD are pana la 8,5GB, mai noul Blu Ray poate stoca pana la 50GB de informatie.

Daca am prezentat mai sus variantele cele mai cunoscute de back-up, adica de a realiza copii de siguranta, de rezerva, ce vor putea fi folosite in cazul in care sursa principala este alterata sau distrusa, ar trebui sa discutam si despre cum am putea sa micsoram marimea fisierelor pe care le avem si astfel in functie de aceasta sa optam pentru una dintre variantele de mai sus.

In primul rand trebuie sa ne gandim la micsorarea dimensiunii fisierului fara pierdere prea mare de calitate. Apoi trebuie sa ne gandim ca majoritatea fotografilor folosesc la arhivare atat fisierul JPEG cat si cel brut – RAW. De aceea va recomand, din experienta, doua modalitati foarte bune si sigure pentru a face acest lucru.

A. Convertirea fisierului RAW in format DNG. La fel ca si fisierul RAW, fisierul DNG este un format brut, proprietatea firmei Adobe. Ultima versiune pentru softul care realizeaza convertirea fisierelor este gratuit si se poate descarca de AICI !

dng_converterDupa cum se stie, toate aparatele care livreaza si fisiere RAW au formate si extensii diferite (.CR2, .NEF, .PEF etc) fiind proprii firmelor producatoare. Ba mai mult programele de editare foto sunt puse la mare incercare fiind nevoite sa se actualizeze constant tocmai pentru a tine pasul cu tipurile de aparate foto digitale tocmai pentru a le putea “citi” in vederea editarii fisierele RAW. Formatul DNG este tocmai numitorul comun al multitudinii de formate brute RAW livrate de toate firmele producatoare. Acest fapt este un lucru extraordinar din mai multe puncte de vedere.

De axemplu, daca avem un program de editare mai vechi, pentru a nu fi nevoiti sa actualizam licenta, deci costuri in plus si dorim sau suntem constransi la un moment dat sa prelucram fisiere RAW livrate de un aparat foarte recent pe care cu siguranta programul nostru de editare nu il va putea citi, singura varianta posibila este convertirea acelui fisier RAW intr-un fisier DNG care va putea fi prelucrat in aceleasi conditii, fara nicio pierdere de informatie sau de calitate.

Un alt avantaj major este ca marimea fisierului DNG este cu cca 20% mai mica decat a celui RAW. Daca avem o suta de fisiere, poate putem trece peste acest aspect, dar atunci cand vorbim de o arhiva de mii de fisiere RAW, convertirea lor in DNG este cea mai buna solutie pentru eliberarea de spatiu pe hard disk fara pierdere de informatie si o compatibilitate totala.

Singurul neajuns al acestei operatiuni este doar timpul pierdut cu conversia fisierelor. Sa nu credeti ca vorbim de ore ! Programul converteste un fisier in mai putin de o secunda, ceea ce este foarte putin, timp in care putem face orice alt lucru…

2. Reducerea dimensiunilor fisierelor JPEG se poate face in conditii de maxima siguranta si aproape fara pierderi calitative cu un program numit JPEGmini. Acest program face lucruri deosebite, in sensul ca reduce marimea fisierului JPEG cu cca 60% fara a umbla la rezolutie sau calitate. Sigur ca cineva va putea spune ca nu exista reducere fara pierdere de calitate. Asa este, doar ca scaderea calitatii fisierului este insesizabila. Varianta free va permite convertirea doar a 20 de fisiere pe zi. Daca doriti sa vedeti cum functioneaza programul va puteti juca cu varianta gratuita si sa va convingeti ca ceea ce spun este adevarat. Cu toate acestea consider ca suma de 20 usd, cat costa acest program, este nesemnificativa avand in vedere beneficiul acestuia printr-o eliberare semnificativa a spatiului de stocare, dar si faptul ca se pot prelucra foldere intregi fara interventia operatorului. Dureaza cam un sfert de ora sa prelucreze 800-1000 de JPEG-uri, timp in care puteti face altceva. Acum totul depinde si de viteza de procesare a calculatorului Dvs.

Deci pentru solutia de Back-up, dar si pentru fisierele initiale,  recomand sa se foloseasca varianta reducerii marimii fisierelor, fie a fisierelor brute RAW, fie a JPEG-urile sau a ambelor variante.

Pentru a imbunatati calitatea articolului oricine poate contribui cu experienta personala printr-un comentariu care, cu siguranta, va ajuta  pe toti cititorii acestui site.

 

Atentie !

Folosirea unor pasaje din acest articol (maximum 500 de caractere) se poate face numai cu indicarea sursei, respectiv http://blog.fotomagica.ro cu link direct catre acest articol. De asemenea este interzis a se prelua fotografiile-exemplu  care apar in articol, acestea fiind protejate prin Copyright.

Postati un comentariu