Subscribe via RSS

Despre mine

Postat de admin

Chiru Ioan Alexandru, 61 de ani, avocat in Baroul Giurgiu.

Desi fotografia este doar un hobby, aceasta imi ocupa majoritatea timpului liber !

Absolvent New York Institute of Photography(Complet Course in Professional Photography).

Cateva lucrari acceptate la expozitii internationale.

In luna mai 2011 am infiintat “Clubul Artistilor Fotografi Giurgiu“, o asociatie nonprofit care incepe sa fie vizibila din ce in ce mai mult  in lumea artistica giurgiuveana.

Radioamatorismul este un alt hobby practicat de peste 35 de ani – indicativul meu de apel este YO9GR .

Stiind putina electronica, in 1989 am realizat un temporizator foto, ca accesoriu pentru aparatul de marit, schema care ulterior a fost publicata in nr. 5-6 din 1990 în revista “Tehnium“.

Aici puteti citi un articol despre mine aparut in ziarul „Adevarul”.

In primavara anului 2013 am realizat 12 emisiuni despre fotografie la postul local de televiziune MunteniaTV Giurgiu. Inregistrarile emisiunilor pot fi urmarite AICI !

13 Raspunsuri la Despre mine

  1. Petrea Lucian-Nicolae

    Buna seara,

    Am ajuns si eu victima unei publicatii (debanat.ro) , mi-au fost furate cateva fotografii si folosite intr-un articol de scandal.
    Va rog , daca se poate, sa-mi oferiti cateva sfaturi. Ce trebuie sa fac , ce probe trebuie sa adun pentru a face respectiva pubicatie sa retraga acele imagini de pe pagina or de internet.
    Ceva important : eu folosesc un pseudonim Oprea Lucian (numele de familie al mamei) pt a ma semna
    Va multumesc

    Cu stima Petrea Lucian

  2. admin

    Nu ati spus in ce conditii vi s-au folosit acele fotografii, de unde le-au luat si ceea ce este mai important daca puteti sa faceti dovada ca sunteti autorul acestora ca sa vorbim si despre prejudiciul suferit. Situatia este putin complicata… Un proces nu poate fi condus prin Internet si de aceea daca vreti sa promovati o actiune in instanta cred ca este mult mai indicat sa contactati un avocat local, din Timisoara, fiindca am vazut ca acea publicatie este din Timisoara. Bineinteles ca este indicat si puteti incerca inainte chiar si o mediere !

  3. Luminta

    Buna ziua…Intr-una din emisiuni referitoare la nr de pixeli…. -am un Dsrl(T)Sony cu posibilitatea 21,5 Mp , daca il setez la 10 sau 5 asa cum exista in meniu la ce ma ajuta asta la zgomot de imagine mai redus in caz de lumina mai precara? la calitatea imaginii? ce poate afecta negativ scotand din discutie printarea…..

  4. admin

    In principiu, se poate gasi un compromis rezultat din experimente pentru un zgomot de imagine mai redus la diferite rezolutii, in cazul in care aveti un ISO mare, fiindca zgomotul de imagine este direct proportional cu valoarea ISO.
    Micsorarea rezolutiei are ca efect direct formatul final al printului, dar si posibilitatea de a face un ‘crop’ mai bun din imaginea finala…Pe monitor veti avea posibilitatea ca o imagine la o rezolutie mai mare sa o puteti mari mai mult fara a deveni “pixelata”.
    Altceva, nu !
    Asta vorbim doar daca luam in calcul un singur tip de senzor si nu pentru a face comparatii intre tipuri diferite de senzori, unde pot aparea densitati diferite ale pixelilor si implicit o suprafata diferita.

  5. Luminita

    multumesc de precizari .Experimentand aceasi situatie la 21,5 si 10 respectiv 5 Mp am constat o imbunatatire a calitatii la un Iso prestabilit cu cat era mai mica rezolutia setata din aparat.
    O alta nedumerire, seara exista situatia de a dori imortalizare unor subiecti ce se deplaseaza intr-o lumin scazuta ( de ex. fiind in perioada sfintelor sarbatori de la balcon as dori sa imortalizez alaiul cu lumanari ce inconjoara biserica ; un timp lung de expunere ar rezulta blurarea subiectilor si claritate doar a elementelor fixe chiar si cu un trepied – inafara de a recurge la setarea scene de noapte(Hand-Hend-Thiling)sau A -Landscape -ar fi o varianta de afolosi timp lung de expunere si sa am subiecte in miscare in clar?

  6. admin

    Daca veti folosi un timp de expunere mai lung si oamenii se mai misca, vor iesi blurati, nu se poate altfel !!!
    Singura modalitate de a scurta timpul de expunere este de a mari ISO si/sau de a deschide obiectivul la maximum, adica o diafragma cat mai mica ca numar.
    Ar mai fi posibilitatea folosirii unei surse de lumina suplimentara.
    Daca veti folosi un trepied/monopied, reglati un ISO acceptabil in raport cu zgomotul de imagine generat si o diafragma inchisa cu 2-3 trepte fata de deschiderea maxima… Nu va speriati ca anumite persoane vor iesi blurate ! Veti vedea ca dau un farmec aparte !
    Daca puteti reglati si temperatura de culoare sau fotografiati in RAW, pentru a putea regla temperatura de culoare la o postprocesare.
    Daca aveti un blitz folositi-l !
    Ca exemplu, aici am folosit un blitz, dar eu folosesc procesarea fiserelor RAW si se poate exploata la maximum imaginea respectiva:
    http://fotomagica.ro/#/content/Evenimente-Events/Slujba%20de%20Inviere%202012/

    sau aici:

    http://fotomagica.ro/#/content/Evenimente-Events/Slujba%20de%20Inviere%20la%20Biserica%20Smarda%20din%20Giurgiu/

    Mult succes si un Paste fericit !

  7. ovidiu

    Foarte bune articolele, imi sunt de ajutor. Va doresc sanatate si putere de munca. Daca aveti drum la mare da.ti de veste, pe mail. Ovidiu

  8. admin

    Ma bucur ca ati gasit ceva util pe aici !

  9. Maria

    Buna ziua,

    Acum cateva saptamani am avut o sedinta foto in regim tfcd care a continut si cateva poze nud si seminud. Nu am semnat un contract pt ca fotograful uitase contractul la birou. Acum el intentioneaza sa comercializeze un cadru cu mine. Ce drepturi am eu in conditiile in care nu am semnat nici-un contract? P.S : sunt sigura ca o sa fie un cadru nud sau seminud pt ca a postat un cadru seminud cu mine pe facebook.

  10. admin

    Ati descris o situatie care se intampla destul de des, sub o forma sau alta.
    Daca imaginea cu Dvs. va fi postata pe Internet, posibil pe Facebook sau alte medii de socializare, fie pe site-ul personal al fotografului respectiv ori pe site-uri specializate de fotografie, fara a avea acordul Dvs. scris, ceea ce de altfel se realiza tocmai prin incheierea Contractului (Acordului) TFCD, care nu exista, aveti dreptul la despagubiri civile. Va trebui analizat si dovedit impactul acelei imagini asupra prietenilor/cunoscutilor, dar si in mediul cu care intrati in contact. In anumite conditii se poate vorbi si de infractiunea de santaj… Sunt multe variante !
    Partea rea este ca va trebui dat in judecata pentru despagubiri civile sau daca vorbim despre vreo anumita infractiune trebuie depusa o plangere la Parchet.
    Primul pas este sa puteti face dovada ca a fost folosita o imagine cu Dvs, ceea ce se poate face printr-un PrinScreen fiindca mai mult ca sigur acea persoana va sterge ulterior imaginea respectiva. Este bine ca persoane apropiate sa vada acea imagine si chiar sa fie indignati !!! Daca vorbim despre Facebook, puteti raporta acea imagine si atunci cei de la Facebook o vor sterge foarte repede si in principiu s-ar putea rezolva definitiv litigiul prin “nefolosirea” acelei imagini…
    Un cazul unei comercializari va puteti indrepta si impotriva cumparatorului sau cel care foloseste imaginea, fiindca acesta era obligat sa verifice existenta unui Model Release sau Acord TFCD.
    Acestea sunt sfaturi generale, iar fiecare situatie este particulara si de aceea ar trebui sa apelati la un serviciu specializat.

  11. sorin

    Buna ziua,
    M-ar interesa cateva detalii legate de cursul absolvit la NYIP (eventual pe email daca veti considera ca nu este un subiect de interes public), durata, pret, cum se procedeaza pentru inscriere, este online sau nu etc… Multumesc!

  12. admin

    Ceva bun, dar cam scump, circa 950 usd (daca se platesc toti odata), asta daca vrei sa inveti… http://www.nyip.edu (New York Institute of Photography).
    Puteti primi un fisier .pdf cu o prezentare cu ceea ce fac ei. Se pare ca sunt cei mai cunoscuti si apreciati din lume la acest moment, institutia fiind fondata in 1910.
    Feriti-va de “cursurile” online. Sunt o mare teapa, in majoritatea cazurilor.
    Am studiat mult problema inainte de a ma inscrie la NYIP pentru “The Complete Course in Professional Photography “, dar credeti-ma ca merita.

    Ei trimit cursuri si uneori material didactic. Sunt 6 module care acopera cam tot, cu explicatii foarte bune, inclusiv pentru fotografia pe film. Evaluarea se face la sfarsitul fiecarui modul, prin intrebari stil grila si proiecte foto. Totul se face prin posta si nu prin e-mail.
    Totul este tiparit si nu se accepta fotografiile digitale trimise prin mail.
    “Primesti” un profesor cu care poti comunica la telefon sau mail.
    Dupa evaluare, fotografiile si raspunsurile la grile, cu eventuala corectare, sunt returnate. Pentru fotografiile din proiect vor un format min. de 4×6 inch (10×15 cm)
    Dureaza intre un an si un an si jumatate. In functie de timpul disponibil si de plata, puteti termina si mai repede. Eu am reusit sa-l termin cam in 10-11 luni. Se pierde ceva timp intre expedierea proiectului si primirea urmatorului modul cu evaluarea, cam doua saptamani. Chestia buna este ca poti plati si lunar min. 50 USD, cu un avans de 170 usd, sau toata suma, de 950 usd. Daca alegeti varianta lunara suma totala va fi mai mare cu vreo 100 usd !
    Trebuie sa aveti un card cu care sa putei face plati online. Pentru “ratele lunare” ei vor debita cardul Dvs. in baza unui acord scris pe care il trimitei prin posta sau fax.
    La ei totul este pe formulare tipizate !!! Le va trebui si acel cod de siguranta de pe verso cardului. Drept sa spun, la inceput am stat cu o oarecare grija, ca asa-i romanul, dar nu s-a intamplat sa ia mai mult, decat daca le zici tu. S-a intamplat ca o singura data sa fie o problema in sensul ca nu aveam toata suma pe card si m-au atentionat ca au incercat sa ia suma respectiva si nu s-a putut. Bineinteles ca am rezolvat imediat problema. Eu stiu ca le-am permis sa debiteze cardul cu cate 100 usd.
    Sa nu va fie frica de limba engleza. Veti putea face fata si cu un bagaj minim de cunostinte. Exista dictionare, iar termenii sunt consacrati. Cu toate acestea, trebuie sa aveti grija in ceea ce priveste raspunsurile la acele grile pe care trebuie sa le completati odata cu testarea modulului respectiv, fiindca intrebarile sunt destul de bine puse si necesita putina atentie.
    Trebuie sa aveti grija la formularea intrebarii lor, deoarece multe mi s-au parut a fi capcane. Mi-am dat seama de asta atunci cand am primit evaluarea, tot prin posta. Atentie ca acestea chiar daca sunt in legatura cu modulul respectiv sunt destul de delicate, cu variante de raspuns foarte apropiate !
    Oricum, nu este usor si este foarte mult de munca !
    La calculul final va trebui sa luati in considerare si cheltuielile privind expedierea proiectului prin posta.
    Ca o ultima recomandare, pentru expedierea proiectelor cerute de ei (impreuna cu evaluarea) am folosit un serviciu rapid extern al Postei Romane. A costat cam 100 de lei pe expediere. Intotdeauna le-a ajuns coletul la timp, in cateva zile… Mai exista si DHL cu care le ajunge in mai putin de 2 zile, numai ca pretul este pe masura si nu se merita, cred ca era ceva de peste 200 de lei !
    Avand in vedere ca am facut acest curs acum vreo cativa ani, in momentul de fata este posibil ca unele conditii sa se fi schimbat, desi nu cred…

    Daca va tineti de acele cursuri veti vedea chiar si Dvs. progresul pe care l-ati facut. Oricum, saltul este destul de mare. Pentru mine pot sa spun ca a fost foarte mare si m-a facut sa vad cu alti ochi fotografia, fara a incerca sa le fac in vreun fel reclama !
    Cu toate acestea, am vazut o persoana care a urmat aceste cursuri aproape in paralel cu mine, din alt oras, cu care tineam legatura, la care nu prea am vazut un progres. Mi-am dat seama din proiectele (pozele) trimise si facand o comparatie intre fotografiile anterioare si cele de dupa absolvirea cursului.
    Pe undeva totul tine si de interesul acordat temelor…
    Tot asa am vazut ca sunt persoane la noi, cu portofolii impresionante, care tin cursuri de formare si autorizare pe domeniul foto si care au “NYIP la baza”.

    Diploma se primeste, una mare, in stil american, dar nu stiu in ce masura este recunoscuta de cei de aici. Nu am studiat problema asta fiindca pe mine nu m-a interesat decat sa invat si nu altceva.

    Eu v-am dat cam toate informatiile, iar Dvs. urmeaza sa analizati si sa va hotarati in ce masura va avantajeaza.

    Mult succes !

  13. Vali

    Salut,
    Foarte interesant acest curs de pe https://www.nyip.edu/
    Multam pentru detali !

Postati un comentariu