Filtrele de polarizare sunt printre primele filtre pe care fotograful si le cumpara, avand in vedere efectul acestora asupra unui cadru, alaturi de cele UV, acestea din urma avand si rol de protectie a suprafetei lentilei obiectivului, pe langa rolul principal mai putin cunoscut, acela de a bloca radiatiile UV in cazul fotografierii la inaltimi de peste 2.000m.
Filtrul de polarizare se ataseaza pe obiectiv si prin rotirea sa se reduce sau se mareste saturatia culorilor, reflexia ori contrastul.
Fara a intra in amanunte care va vor distrage de la ideea principala, in principiu, prin rotirea filtrului de polarizare, veti observa o schimbare radicala a cadrului, in sensul ca, fie dispar reflexiile de pe suprafete lucioase si geamuri, fie se ofera o saturatie marita a cerului, acesta devenind un albastru mai intens.

Trebuie sa retinem de

asemenea, ca lumina polarizata o intalnim peste tot, dar ea este mai accentuata pe reflexii, deoarece lumina trece prin mai multe medii, o parte se refracta, iar o alta parte se reflecta, fata de planul senzorului. Chiar si lumina cerului este polarizata mai mult sau mai putin, in masura in care aceasta se refracta prin mai multe straturi ale atmosferei, cu densitati si temperaturi diferite. Cu alte cuvinte, cerul va fi mai albastru atunci cand folosim un filtru de polarizare circulara, dar trebuie retinut ca efectul este mai accentuat atunci cand fotografiem pe o directie diferita fata de cea a soarelui, iar efectul este minim atunci cand fotografiem pe directia soarelui. Puteti sa experimentati si singuri acest aspect. De aceea nu este indicat a se folosi filtru de polarizare circulara in cazul fotografiei panoramice.
Fenomenul polarizarii luminii ofera fotografului o unealta excelenta pentru controlul luminii. Filtrul va transmite cantitatea de lumina maxima atunci cand planul de polarizare al luminii este acelasi cu cel al filtrului.
Sunt doua tipuri de filtre de polarizare : liniara si circulara. Filtrele de polarizare liniara sunt cele standard cu un dezavantaj major – imposibilitatea executarii auto-focusului aproape intotdeauna. Cele mai folosite sunt
filtrele de polarizare circulara care sunt formate din doua elemente, un filtru liniar si unul birefrigent, un filtru care transmite mai bine lumina pe anumite directii decat pe altele.
Daca prin programele de editare cunoscute putem sa intervenim asupra saturatiei culorilor, contrastului, stralucirii, etc., asupra eliminarii reflexiilor practic nu se poate interveni, decat printr-o munca foarte mare si fiind necesara o anumita dexteritate.
De aceea, principalul avantaj al filtrului de polarizare circulara este acela de a scoate reflexiile de pe geamuri sau obiecte lucioase.
Trebuie sa spunem ca in cazul eliminarii reflexiilor generate de suprafete lucioase si geamuri efectul maxim atunci cand fotografiem sub un unghi de cca 45 de grade fata de planul geamului. In cazul fotografierii perpendiculare pe geam eliminarea reflexiilor va fi aproape imposibila !
Dezavantajul filtrelor de polarizare este unul minor in comparatie cu avantajele acestuia : prin folosirea acestora, cantitatea de lumina care ajunge pe senzor/film se micsoreaza ca si cand am inchide o diafragma sau doua, de exemplu de la 5,6 la 8 sau 11 ori am folosi un timp de expunere mai scurt, de exemplu de la 1/60″ la 1/125″ sau 1/250″, ceea ce se numeste o reducere cu 1 – 2 stopuri. De aceea, pentru o corecta expunere va trebui sa compensam aceste valori. Daca aparatul va lucra pe un mod de expunere automat sau program, va face singur acest lucru.
Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca filtrele de polarizare circulara se pot folosi la orice tip de aparat foto, fie el digital, fie analogic (dSLR sau SLR).
============================================================
Atentie !
Folosirea unor pasaje din acest articol (maximum 500 de caractere) se poate face numai cu indicarea sursei, respectiv http://blog.fotomagica.ro cu link direct catre acest articol. De asemenea este interzis a se prelua fotografiile-exemplu care apar in articol, acestea fiind protejate prin Copyright.
Postati un comentariu