Subscribe via RSS

5D. Ce sunt datele EXIF si la ce folosesc ?

By admin

De multe ori am auzit despre aceasta notiune, dar poate nu i-am dat cuvenita atentie, fiindca nu ajuta nici la tehnica si nici la compozitia fotografica. Atunci ce rol au ele ?

EXIF provine de la prescurtarea expresiei Exchangeable image file format si reprezinta un standard stabilit in anul 1995 si care se refera, in termeni generali, la datele inscrise intr-un fisier JPEG, TIFF, RAW, fisiere generate de aparatele foto digitale, unele scanere sau de majoritatea telefoanelor mobile care sunt dotate cu camera foto.

Informatiile standard EXIF contin date cu privire la modelul camerei foto, softul folosit pentru manipularea imaginii, data si ora cand a fost creata si modificata imaginea , date privind expunerea (timp de expunere, diafragma, ISO, WB), daca s-a folosit sau nu blitzul (flash-ul), distanta focala a obiectivului si daca sunt disponibile, date cu privire la obiectivul folosit. Daca se foloseste un GPS atasat la camera, vor fi livrate si datele cu privire la latitudine si longitudine, precum si inaltime locului din care a fost luata imaginea. Exista programe care deseneaza chiar traseul unei sedinte foto in natura pe baza acestor date.

Informatiile suplimentare EXIF contin date tehnice, care nu are sens sa le amintim fiindca nu v-ar folosi la nimic. Sunt date referitoare la matricele de culoare, spatiul de culoare,  canale de culoare sau date privind proprietarul aparatului foto sau cel care detine dreptul de copyright asupra fotografiei, date privind rezolutia, etc.

Asa cum putem sa ne dam seama, aceste date reprezinta de fapt un ADN al fotografiei respective. Din aceste date, mai ales din informatiile standard extrase din fisier, putem sa ne dam seama care au fost setarile aparatului foto in momentul captarii imaginii si putem chiar invata anumite metode folosite de fotograf.

Cu toate acestea nu toti sunt dispusi ca datele EXIF sa fie disponibile si asta in primul rand fiindca nu detin o licenta valabila asupra programelor de editare folosite, care in mod invariabil apar in datele EXIF. Fiecare cand vede o fotografie care ii place ar dori sa stie care au fost setarile facute de autor, iar dezamagirea este mare atunci cand nu se pot vedea datele EXIF ale fotografiei !

Datele EXIF pot disparea la o simpla salvare, daca se debifeaza optiunile de salvare a acestor date.

Programe pentru extragerea datelor EXIF sunt foarte multe…

Dintre cele FREE cel mai cunoscut este  KUSO Exif Viewer pe care il puteti downloada de aici. Acesta nu este singurul, Internetul este plin de astfel de programele, marea majoritate fiind free. Acestea se pot folosi la fisiere individuale, dar cand doriti sa vedeti datele EXIF ale fotografiilor postate pe site-uri pe Internet puteti folosi plugin-uri specifice browserului Dvs. de Internet.  O simpla cautare pe google de genul “plugin exif” si a browserului folosit, va returna multe link-uri, de unde puteti descarca si instala un astfel de plug-in.

============================================================

Daca doriti sa vedeti inregistrarea unor emisiuni despre fotografie realizate de mine pe postul local de TV, click AICI !

============================================================

Atentie !

Folosirea unor pasaje din acest articol (maximum 500 de caractere) se poate face numai cu indicarea sursei, respectiv http://blog.fotomagica.rocu link direct catre acest articol. De asemenea este interzis a se prelua fotografiile-exemplu  care apar in articol, acestea fiind protejate prin Copyright.

 

 

Postati un comentariu