4A. Declanșator foto portabil cu laser
By adminDeși am mai încercat acum vreo 12 ani o varianta unui astfel de declanșator, așa cum am arătat în articolul ACESTA, am zis că este bine să fac ceva mai evoluat care să fie mult mai precis în funcționare. De aceea am conceput acest declanșator format în principiu în jurul unei plăci de dezvoltare de tip Arduino Nano, care a fost programată astfel încât la momentul în care o rază laser este întreruptă să se declanșeze blitzul unui aparat foto, dSLR sau Mirrorless, bineînțeles după un anumit timp de întârziere care se poate stabili din exterior.
Deși este simplu la prima vedere, trebuie avut în vedere timpul pe care un corp îl parcurge în cădere liberă pe o anumită distanță. Asta deoarece declanșatorul să nu fie acționat decât cu o anumită întârziere față de momentul întreruperii razei laser. Pentru exemplificare, am calculat timpul în funcție de anumite distanțe…
Schema de principiu, așa cum am postat-o mai jos, este oarecum simplă și folosește în principal module fabricate de poporul chinez, care se găsesc în aproape orice magazin online de la noi, la prețuri accesibile. Nu are rost să comandați online din China și asta din cauza timpului destul de mare până la livrare, de circa 3-4 săptămâni. Până ajung modulele a scăzut interesul !!!
Pentru a-l face portabil, acest declanșator a fost echipat cu doi acumulatori de tipul 18650 recuperați din alte echipamente, dar testați în prealabil. Pentru încărcarea acestora am prevăzut un modul care se poate conecta la un alimentator obișnuit de telefon cu mufă micro USB.
Deoarece acești acumulatori livrează o tensiune de 3,7-4V aceasta trebuie ridicată la 5V, tensiune necesară modulelor Arduino, laser, reglarea sensibilității fotorezistenlor și a releului.
Ca noutate, am folosit 7 fotorezistențe în serie, montate împreună cu dioda laser pe un cadru, astfel încât să nu mai fie necesară căutarea razei și potrivirea acesteia pe fotorezistență, un lucru foarte greu și descurajator. Un element foarte important este acel potențiometru de 10 kOhmi care reglează întârzierea declanșării de la momentul întreruperii razei laser. Pentru o precizie cât mai mare am folosit un potențiometru multitură de foarte bună calitate. De altfel nici nu aș recomanda altceva !
Pentru a putea totuși funcționa acest dispozitiv trebuie ca modulul Arduino Nano să fie programat. De aceea, pentru a veni în ajutorul celor care ar dori să-și construiască așa ceva postez mai jos codul cu comentariile necesare înțelegerii acestuia.
===================================================================
const int laserPin = 2; // Pinul conectat la modulul laser. Dacă dioda laser este conectată direct la 5V (sau altă tensiune) atunci această linie poate lipsi
const int fotoresistorPin = A0; // Pinul analog conectat la fotorezistență
const int releuPin = 7; // Pinul conectat la modulul releu
const int potentiometerPin = A1; // Pinul analog conectat la potențiometru
int thresholdValue = 500; // Valoarea pragului pentru detecția obiectului
int delayTime = 1000; // Timpul implicit de întârziere în milisecunde
bool relayActivated = false;
void setup() {
pinMode(laserPin, OUTPUT);
pinMode(releuPin, OUTPUT);
pinMode(fotoresistorPin, INPUT);
pinMode(potentiometerPin, INPUT);
}
void loop() {
// Citirea valorii de la potențiometru și actualizarea timpului de întârziere
int potValue = analogRead(potentiometerPin);
delayTime = map(potValue, 0, 1023, 50, 1000); // Potențiometrul reglează întârzierea între 50ms și 1000ms
// Oprirea rază laser
digitalWrite(laserPin, LOW);
delay(10); // O mică întârziere pentru a lăsa senzorul să se stabilizeze
// Citirea valorii de la fotorezistență
int lightValue = analogRead(fotoresistorPin);
// Verificarea dacă obiectul a întrerupt raza laser
if (lightValue < thresholdValue && !relayActivated) {
delay(delayTime); // Așteaptă timpul de întârziere
digitalWrite(releuPin, HIGH); // Se activează releul
delay(100); // Timpul cât releu stă anclanșat
digitalWrite(releuPin, LOW); // Se dezactivează releul
relayActivated = true; // Setează starea de activare a releului
} else if (lightValue >= thresholdValue) {
relayActivated = false; // Resetarea stării de activare a releului atunci când raza laser nu este întreruptă
}
// Pornirea din nou a razei laser, dacă dioda laser va fi conectată la placa Arduino
digitalWrite(laserPin, HIGH);
// Pauză mică pentru a evita citirea repetată în timpul întârzierii
delay(100);
}
===================================================================
Pentru a pune cap la cap tot dispozitivul am proiectat niște accesorii printate 3D cu PLA. Dacă cineva dorește fișierele .stl le poate solicita pe email. Nu le-am postat aici fiindcă nu are sens. Fiecare poate adopta orice varianta de montaj, fiindcă aceasta nu are nicio legătură cu funcționalitatea ! Pentru exemplificare postez totuși niște imagini cu dispozitivul !
Tot pentru exemplificare, am făcut rapid niște teste, mai mult pentru a fixa acel timp de întârziere. Primele rezultate sunt mai mult decât încurajatoare, dar cu siguranță se poate și mai mult, trebuie doar atenție și insistență !
Sper că v-am provocat să construiți acest dispozitiv ! Întrebările suplimentare le puteți posta pe comentariile la acestă pagină și voi încerca să răspund în timp util !
……………………………………………………………UPDATE !…………………………………………..
După mici ajustări pe care le-am făcut în program, care apar acum, am eliminat niște timpi de întârziere. Niște milisecunde fac diferența în cazul fotografiei de mare viteză !
Practic, aparatul se pune pe un trepied (este obligatoriu să faceți acest lucru!), se întrerupe Autofocusul la obiectiv și se cupleză pe Manual, se fixează la aparat un timp de expunere de cca 2s, diafragma 11-13, pentru a avea un câmp de profunzime cât mai mare și ISO 100. Contactele releului declanșatorului portabil vor comanda blitzul printr-un cablu de sincronizare. Se face claritatea obiectului acolo unde vom preconiza că se va afla la momentul declanșării blitzului.
Se sting sursele de lumină, nu e musai să fie foarte întuneric !
Se reglează blitzul pe un modul Manual (în funcție de model) și se reduce puterea la circa 1/32 – 1/64. Reducem puterea blitzului pentru ca acesta sa lumineze pentru cat mai puțin timp astfel încât imaginea să „înghețe” efectiv.
În prealabil se face o poză fără blitz care trebuie să fie neagră, ceea ce înseamnă cu nu va mai exista altă sursă de lumină în afară de cea a blitzului.
În final, se declanșează și vom avea 2 secunde să trecem obiectul prin acel cadru unde va intrerupe raza laser. Este bine să nu-l aruncăm pur si simplu ci îl ținem până se va întrerupe raza laser și numărătoarea efectivă va începe după ce cade, când implicit raza laser va lumina fotorezistențele. Timpul de întârziere îl vom fixa prin incercări.
În acest mod am realizat imaginile de mai jos, cu o rată foarte mare de reușită. Aceste 4 imagini le-am ales din 8, ceea ce e o treabă foarte bună.
Postati un comentariu