Subscribe via RSS

3A. Acumulatorii pe baza de Nichel si exploatarea acestora

By admin

Din cate am observat, multa lume nu da o atentie cuvenita acestor accesorii, considerandu-le mai mult niste consumabile.

Pentru fotografii de eveniment cu un volum mare de munca acestia devin la un moment dat consumabile, în adevaratul sens al cuvantului, dar pentru fotograful amator acumulatorii poate sunt cele mai importante accesorii.

De multe ori achizitionam acumulatori de diferite capacitati, culori și de oriunde !

Ba mai mult, nu le dam atentia cuvenita modului de incarcare și mai ales cu ce le incarcam. Ne uitam sa fie cat mai multi, la oferta și daca are și un incarcator la ele este perfect !

Oare asa sa fie  ?

Daca la aparatele foto digitale care au acumulatori dedicati pe Litiu nu se pun mari probleme în ceea ce priveste exploatarea și intretinerea acestora, la acumulatorii AA (R6) sau AAA (R3) Ni-Cd sau Ni-Mh, situatia devine dintr-o data mai delicata. De aceea acest articol este dedicat doar acestora din urma.

Trebuie avut în vedere ca astfel de acumulatori ii folosim la blitz-uri (mai ales) la diferite accesorii foto, dar și la unele aparate digitale. De aceea, cred ca este mult mai simplu sa-i exploatam cum trebuie decat sa cumparam continuu fel de fel de acumulatori și niciodata sa nu avem unii în firea lor, pe care sa te bazezi pe ei la orice ora. Parerea mea este decat sa “investesti” în multi acumulatori ieftini și de calitate mai slaba și un incarcator de duzina, mai bine cumperi mai putini acumulatori de o calitate mai buna (nu dau exemple ca sa nu fac reclama la vreun brand anume) și un incarcator “inteligent”. La fel de neeconomic este sa investesti în acumulatori de foarte buna calitate pe care sa-i incarci cu un incarcator de “2 lei”; nu faci decat sa le scurtezi viata și capacitatea.

Pe Internet se gasesc multe articole dedicate acumulatorilor, unele foarte tehnice, prin care se face o analiza a reactiilor chimice care au loc în acestia, dar aici voi incerca sa fac o descriere sumara a procesului în sine și de asemenea voi incerca sa fac un mic review la un incarcator “inteligent” pe care il folosesc de ceva vreme și care isi face treaba foarte bine și corect. Cred ca este mai important sa stim sa-i utilizam decat reactiile chimice care se petrec in interiorul acumulatorilor. Sigur ca daca vom cunoaste reactiile chimice vom cunoastem mai mult despre modul de folosinta, dar cred totusi ca aceste aspecte trebuie lasate in grija chimistilor si inginerilor care le proiecteaza.

Bineinteles ca cine doreste sa aprofundeze subiectul il poate face fara probleme, pentru un plus de cunostinte !

În primul rand, pentru a putea discuta putin despre acumulatori trebuie sa stabilim semnificatia unor termeni cu care vom opera ! Astfel, vorbim despre C-capacitatea acumulatorului, exprimata în mAh, curentul maxim de incarcare, exprimat în mA si timpul de incarcare.

Pe toti acumulatorii, AA sau AAA, producatorul afiseaza o valoare, de ex. 2700 mAh, care reprezinta capacitatea acumulatorului respectiv.

Toti vrem mai multi mAh, dar cati s-au gandit la semnificatia acestor cifre ?

Daca luam acelasi exemplu, de 2700 mAh, asta insemna ca acel acumulator, daca este incarcat la maximum și este în buna stare, este capabil sa furnizeze 2700 mA (2,7A) timp de o ora. Acelasi acumulator va livra 1350 mA timp de 2 ore sau 5400 mA timp de 0,5 ore si asa mai departe…

Cand vorbim despre curentul de incarcare, ne gandim la curentul furnizat de incarcator acumulatorului. Acesta depinde în mare masura de capacitatea acumulatorului.  Curentul de incarcare nu va depasi în niciun caz capacitatea acumulatorului ( C ) și de aceea în literatura de specialitate apar expresii de genul “nu se recomanda incarcarea sub o valoare de 0,3C sau peste 1C”. Asta inseamna ca daca avem un acumulator, luand acelasi exemplu, de 2700 mAh, curentul de incarcare recomandat este intre 0,3x2700mA și 1x2700mA, adica intre 810mA și 2700mA. Majoritatea acumulatorilor au mici protectii care sa nu permita incarcarea peste 1,5C, pentru a preveni distrugerea acestora sau mai rau, supraincalzirea si distrugerea fizica a acestora.

Mai trebuie sa stim ca daca folosim un curent de incarcare de 900 mA, teoretic, un acumulator de 2700 mAh se va incarca în 3 ore, putand considera aceasta o incarcare rapida. Majoritatea incarcatoarelor de pe  piata au curenti de incarcare ce circa 0,1C la care timpul de incarcare este de peste 14 ore. În general, o incarcare lenta este mai indicata pentru prelungirea vietii acumulatorului dar necesita timp mai mare de incarcare. O incarcare catre 1C, o incarcare foarte rapida, scurteaza viata acumulatorului (numarul de cicluri de incarcare), incalzeste foarte mult acumulatorul în timpul incarcarii, dar timpul de incarcare este foarte scurt, de circa o ora. Un alt avantaj al incarcarii rapide și foarte rapide este și eliminarea efectului de memorie al acumulatorului. Acesta este urmarea cristalizarii elemetelor chimice și duce invariabil la scaderea capacitatii de stocare a energiei.  De aceea, cei care au de lucru mult sacrifica viata acumulatorului în favoarea timpului de incarcare foarte scurt.

Atunci cand cumparam un acumulator nou, inainte de a-l folosi, prima data trebuie sa-i formatam. Aceasta formatare trebuie sa intervina obligatoriu și la acumulatorii care au stat o mare perioada de timp nefolositi. Formatarea se face printr-un ciclu de incarcare lenta – descarcare lenta – incarcare lenta. Este bine de stiut ca un acumulator nu va ajunge la performantele maxime în ceea ce priveste capacitate numai dupa o singura formatare. Acestea devin “mature” dupa circa 3-5 cicluri de incarcare și folosinta (descarcare) corecta.

În timpul incarcarii normale cu 0,3 C, asa cum am aratat mai sus, la un curent de circa 800 mA pentru un acumulator de 2700 mAh, corpul acumulatorului se incalzeste la o temperatura acceptabila, atat cat poti tine mana pe ei. De aceea, pentru o incarcare optima și pentru a se reduce temperatura acumulatorilor în timpul incarcarii, incarcatoarele “inteligente” folosesc curenti de incarcare în impulsuri, acesta fiind mai mic la inceputul incarcarii, reducandu-se proportional spre sfarsit. Trebuie spus și faptul ca o incarcare corecta este mai complexa la acumulatorii Ni-Mh dacat la cei Ni-Cd.

O utilizare normala a acumulatorilor pe baza de Ni va duce la o crestere a vietii acestuia, adica acesta se va putea incarca de multe ori, putandu-se ajunge la mii de cicluri de incarcare. De aceea, acestea sunt cele mai bune pentru alimentare accesoriilor foto și nu numai.

Un ciclu de incarcare corect presupune o incarcare corecta și o descarcare pana la tensiunea specificata de producator.

De aceea, la acumulatorii la care nu se respecta o descarcare corecta, apare acel fenomen de memorie, care, asa cum am spus mai sus, duce la scaderea capacitatii de incarcare. Cand avem un incarcator “inteligent” acesta face și operatiunea de descarcare inainte de a-l incarca, fiindca nu intotdeauna folosim acumulatorul pana cand se descarca complet. “Complet” este un fel de a spune, fiindca niciodata acesta nu se va descarca pana la 0 Volti.

Sintetizand din ceea ce am aratat în acest articol se pot desprinde cate “sfaturi” utile de care este bine sa tinem cont atunci cand dorim sa exploatam corect un acumulator!

1. În timpul incarcarii acumulatorilor evitati supraincalzirea acestora. O incalzire exagerata poate fi cauza depasirii curentului de incarcare sau chiar o deteriorare a acumulatorului.

2. Ca o consecinta a celor de mai sus, in cazul în care nu detineti un incarcator “inteligent” care sa controleze curentul dar și supraincalzirea acumulatorului, evitati sa tineti nesupravegheate incarcatoarele obisnuite, mai ales pe timpul noptii sau mai rau, sa le tineti în lucru cand nu suntem acasa.

3. Nu folositi incarcatoare destinate incarcarii acumulatorilor Ni-Cd pentru incarcarea acumulatorilor Ni-Mh, datorita curentului mai mare de incarcare a acumulatorilor Ni-Cd. Cu alte cuvinte, daca veti incarca acumulatori Ni-Mh cu incarcatoare mai vechi, care erau destinate celor Ni-Cd, veti supraincarca celulele Ni-Mh, cu efect imediat in degradarea ireversibila a acestora.

Invers se poate ! Veti putea incarca fara probleme acumulatori Ni-Cd cu incarcatoare pentru Ni-Mh !

4. În cazul în care aveti acumulatori pe baza de Ni care au fost tinuti mult timp și o formatare nu a avut succes, puteti sa-i readuceti la viata prin aplicarea unor mici impulsuri de cativa amperi. Practic, se poate face acest lucru prin aplicarea unui numar de 5-10 descarcari dintr-un condensator electrolitic de circa 10.000 uF incarcat la o tensiune de 12-20Vcc. Acesta se incarca pentru scurt timp și respectand polaritatea, energia acumulata în condensatorul electrolitic se aplica pe acumulator. În majoritatea cazurilor acumulatorii considerati “pierduti” au revenit la viata, dupa o formatare ulterioara.

5. Nu pastrati acumulatorii in incarcatorul destinat lor, chiar daca acesta nu este alimentat, fiindca in majoritatea cazurilor se vor descarca lent.

6. Cel mai bun sfat este sa va achizitioanti un incarcator “inteligent” serios, nu noname-uri sau chinezarii copiate. Acesta protejeaza acumulatorul, ii face cicluri corecte de descarcare-incarcare, evita supraincalzirea acumulatorilor prevenind adevarate accidente și nu în ultimul rand poate interveni cu succes asupra unor acumulatori considerati morti.

Asa cum am spus la inceputul articolului, nu am atacat aici problema acumulatorilor pe baza de Litiu, prezenti din ce în ce mai mult la aparatura digitala foto sau la telefoanele mobile.

Aici practic nu prea avem cum sa intervenim, fiindca acestia au în interiorul lor circuite electronice care controleaza incarcarea iar de cele mai multe ori un acumulator dedicat are un incarcator dedicat, livrat odata cu aparatul respectiv.

Avantajele acumulatorilor pe baza de Li sunt recunoscute de toata lumea… Nu se incalzesc (prea mult) la incarcare, au un numar mare de cicluri de incarcare, nu exista acel fenomen de “memorie”, deci nu este necesara o descarcare prealabila. Ca dezavantaje pot aminti doar pretul foarte mare în raport cu cei pe baza de Nichel, capacitatea mai redusa a acestora precum și faptul ca sunt livrate aproape intotdeauna sub forma unor acumulatori dedicati și nu sunt universali ca cei pe baza de Nichel.

==============================================================

Asa cum am spus la inceput, de ceva timp am achizitionat un incarcator inteligent MH-C9000, care este de fapt un incarcator-analizor, cu un display foarte generos, cu un control al curentului de incarcare și descarcare pe fiecare canal, putand programa și numarul ciclurilor. Totul se poate face independent pentru fiecare acumulator… Unul se poate descarca, altul se poate incarca, unul se poate “odihni” etc.

Acesta are mai multe functii…

Functia de incarcare (Charge) care reincarca un acumulator la un curent pe care noi i-l indicam, fiind un mod rapid de incarcare.

Functia de improspatare și analiza (Refresh&Analyze), care incarca acumulatorul, face o pauza (REST) pentru o ora, apoi urmeaza o descarcare, urmata iar de o pauza de racire de o ora și apoi executa incarcarea finala. Noi ii spunem ce curenti de incarcare si descarcare sa foloseasca. La final se indica și capacitatea reala a acumulatorului.

Functia de formatare și analiza (Break-In), care incarca acumulatorul foarte lent, la 0,1 C, se opreste din incarcare o ora sa se raceasca acumulatorul, se descarca acumulatorul apoi cu 0,2C și la final se reincarca cu 0,1C. Asa cum explicam mai sus, formatarea este necesara doar la acumulatorii noi sau la cei care au stat nefolositi foarte mult timp. La aceasta functie, se seteaza la inceput doar capacitatea acumulatorului, cea inscrisa de producator pe el.

Functia de descarcare (DISCHG), care se face în functie de curentul pe care il dorim.

Functia de incarcare repetata (CYCLE), care realizaeaza numarul de incarcari-descarcari pe care i-l solicitam la inceput.

Un review complet l-am facut in articolul “1R – Review complet “Powerex Maha MH-C9000″

============================================================

Incepand din data de 2 februarie 2013, am realizat o emisiune TV la un post local de televiziune, intitulata “Fotomagica”. Aceasta a fost difuzata in fiecare zi de miercuri, incepand cu ora 20. Cele 12 emisiuni pot fi vizualizate pe youtube:

Pagini din istoria fotografieihttps://www.youtube.com/watch?v=NZ1t_wMiAWY&t=20s

Expunerea in fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=rSl1prruy-Y&t=348s

Fotografia de portrethttps://www.youtube.com/watch?v=Ri2EO-gcPTI&t=6s

Metode prin care putem scoate in evidenta subiectul intr-o fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=R2AbkyMDY2I&t=56s

Spatialitatea in fotografie. Numarul si proportia de aur. Balansul de alb. Managementul de culoarehttps://www.youtube.com/watch?v=uEMU-d7gY1I&t=39s

Introducere in compozitia fotograficahttps://www.youtube.com/watch?v=v_olO6r3N6I&t=66s

Obiectivele și accesoriile folosite in fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=_72-XFBihbE&t=47s

Genuri fotograficehttps://www.youtube.com/watch?v=hhQ33eHdtP4&t=69s

Contrastul in fotografie. Incadrari si unghiuri folosite frecvent in fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=w9WNNjbzS8M&t=47s

Introducere in sistemul foto digitalhttps://www.youtube.com/watch?v=yGEchAwWRd4

Discutii libere despre fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=unjxEBsapAE&t=50s

Implicatiile juridice in fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=tbDKlFXHCpE&t=142s

============================================================

Atentie !

Folosirea unor pasaje din acest articol (maximum 500 de caractere) se poate face numai cu indicarea sursei, respectiv http://blog.fotomagica.ro cu link direct catre acest articol. De asemenea este interzis a se prelua fotografiile-exemplu  care apar in articol, acestea fiind protejate prin Copyright.

30 Raspunsuri la 3A. Acumulatorii pe baza de Nichel si exploatarea acestora

  1. Alin Popescu

    Salut,

    Am ajuns pe site in urma articolului de pe F64 legat de analizorul de mai sus. Am o intrebare daca se poate:

    Acumulatorii de generatie noua (spre ex. cei din imagine Eneloop sau Synergy de la Hahnel) care vin incarcati si tin energia in ei pe perioade lungi de timp, fara a se descarca, mai au nevoie de formatare? Daca da, mai intai le aplic un Discharge?

    Multumesc,
    Alin Popescu

  2. admin

    La inceput, de noi, ei vin incarcati cam trei sferturi din capacitate. Pentru a intra in parametri chiar si aceste tipuri au nevoie la inceput de o formatare si apoi vreo 2-3 cicluri de descarcare-incarcare si apoi ajung la parametrii garantati de producator. Apoi, neavand „memorie” puteti merge doar pe incarcare, bineinteles respectand curentul de incarcare din tabelul pe care il gasiti in articol.
    De asemenea, pentru o intretinere corecta se recomanda ca la 10-15 cicluri ar trebui un „Refresh&Analyze”. Eu am 8 acumulatori Eneloop care sunt excelenti si dupa circa 2 ani de folosinta corecta mentin foarte mult energia, iar capacitatea lor reala a scazut foarte putin, putandu-i considera aproape noi !

  3. Alin Popescu

    Multumesc frumos. Nu i-am folosit inca, asa ca ii bag initial la descarcare si apoi la formatare.

  4. admin

    Prima data dati-le o formatare !

  5. Alin Duta

    “Incarcator Energizer cu 4 acumulatori 2000 mAH” – Rog frumos cum formatez acesti acumulatori. Este prima data cand folosesc acumulatori si mi-ar fi de mare folos niste pasi amanuntiti.
    Trebuie sa-i bag direct la incarcat 8 ore?
    Trebuie sa-i folosesc pana se descarca complet (si sa repet aceasta descarcare completa de cateva ori? – ex. 3 ori)
    ….

  6. Alin Duta

    Pentru un blitz Nikon SB-700 ce acumulatori sunt mai indicati sa folosesc:
    Energizer 2000 mAh (pe care-i detin)
    sau
    Sanyo 2700 mAh ?

  7. admin

    1. http://blog.fotomagica.ro/1r-review-complet-powerex-maha-mh-c9000/ aici am explicat cum se face formatarea. Daca aveti un astfel de incarcator va face el singur tot ciclul. In principiu este corect cum spuneti, incarcare si apoi descarcare. Este indicat sa lasati si o perioada de racire a acumulatorului intre aceste faze. Pe de alta parte nu pot sa spun cat sa-l lasati la incarcat, atat timp cat nu stiu capacitatea acumulatorului si curentul de incarcare. De asemenea, este indicat sa faceti o formatare, la inceput, dupa ce i-ati cumparat, mai ales ca nu stiti cat timp au zacut in raftul vanzatorului ! La fel, este indicat sa repetati aceasta procedura de vreo 3 ori…

    2. Nu este indicata o anumita marca de acumulatori pentru un anumit dispozitiv, ci principalul este ca ei sa inmagazineze o energie apropiata de cea inscrisa pe ei. Mai bine folositi un acumulator care in mod real are o capacitate cat mai mare decat sa va luati dupa ce scrie pe ei.

  8. alin

    Am si eu doua intrebari legate de tenisiunea afisata la bornele acumulatorilor.
    Atunci cand masor acumulatorii tensiunea la borne, chiar daca am sanyo enelop iar acumulatori sunt incarcati la maxim multimetru nu indica mai mult de 2000 miliamperi(aproximativ 1800 2000 cu toate ca acumulatori sunt noi). Ar trebui sa indice 2700 miliamperi atat cat e capacitatea lor??.
    Stiu ca de obicei tensiune afisata la borne e cu totul alta fata de capacitatea lor efectiva adica 2700 miliamperi furnizati intr-o ora.
    Cam ce valoare ar trebui sa aiba tensiunea masurata la bornele acumulatorilor pentru a-i putea considera incarcati la maxim?

  9. admin

    Asa este, capacitatea lor, de exemplu 2700 mAh, nu este identica cu tensiunea afisata la borne, fiind doua marimi fizice diferite.
    Tensiunea in gol (si nu in sarcina) la bornele unui acumulator obisnuit nu va poate da indicatii prea clare cu privire la cat de incarcat este acesta, fiindca aceasta tensiune poate fi cca 1,3,-1,4V cand e incarcat si poate scadea sub 1 V atunci cand este descarcat si asta in functie de tipul acumulatorului. Ceea ce ati masurat Dvs. – 2000 mA, este un curent de scurtcircuit si nu capacitatea lor efectiva.

  10. alin

    Multumesc pt raspuns !!! . M-am lamurit, inca o intrebare.

    Spre exemplu posed un incarcator de tipul “Quick charger” cu iesire de 1,4 volti si 1000miliamperi iar ca timp de incarcare producatorul specifica aproximativ 6 ore pt 4 bateri.
    E vreo problema daca la 5 sau 10 cicluri de incarcare descarcare procedez in felul urmator: las acumulatori timp de 6 ore+ 1 ora pe ” trickle mode ” iar dupa o pauza de o ora ii mai pun la incarcat pana cand intra din nou in trickle mode? Am observat ca la metoda aceasta pentru urmatoare cateva cicluri de incarcare descarcare aparatul meu foto (un fuji Finepix de 16 mp)face cam cu aproximativ 20% 30 %mai multe poze decat un ciclu mormal de 6 7 ore?.

    Va multumesc anticipat.!

  11. admin

    In principiu este corect cum ati gandit si nu faceti ceva rau ! Practic asa ii mentineti incarcati. Eu zic ca nu este nicio problema daca le aplicati tratamentul acesta !
    Si incarcatoarele “inteligente” fac acest lucru si mentin incarcat acumulatorul printr-un curent de incarcare foarte mic dupa ce s-au incarcat si nu au fost scosi din incarcator.
    ‘Trickle mode’ tocmai asta face: dupa ce acumulatorul s-a incarcat la maximum, ca o protectie la supraincalzire si totodata pentru a-l mentine incarcat ii da un curent de incarcare foarte mic, teoretic egal cu cel pierdut prin autodescare. Spun ‘teoretic’ fiindca aceasta depinde de reistenta interna a acumulatorului care se modifica in timp pe masura ce acesta ‘oboseste’.

  12. alin

    Multumesc pentru raspunsuri.!! Aveti berea din partea mea … normal ca e una virtuala. 😀

  13. admin

    Ma bucur ca m-am facut si eu util cu ceva pe ziua de azi !!! Mult succes in continuare !

  14. petru

    Va salut!
    am si eu o intrebare pt ca nu am nici o treaba cu electronica 🙂 am cumparat 3 acumulatori Sanyo AA 2700 mah 1.2 V
    si am un incarcator pe care scrie ca ofera ptacumulatorii AA 200 mah.cat trebuie sa ii las la incarcat?
    e corecta schema asta?
    2700/200*1.2 = 16,2 ore?

  15. admin

    Intr-o oarecare masura aveti dreptate… Daca acel incarcator ar oferi un curent de incarcare de 200mA, teoretic un acumulator complet descarcat de 2700 mAh i-ar trebui un timp de incarcare de 13,5 ore (2700/200).
    Numai ca in practica nu prea se intampla intotdeauna asa… Daca nu aveti un incarcator inteligent (care isi calculeaza timpul de incarcare si eventual sa faca o incarcare de mentinere la sfarsit), ar fi bine ca in cazul unui incarcator obisnuit si cand nu stiti gradul de descarcare al acumulatorului sa il lasati maximum 10 ore, in cazul prezentat, dar in niciun caz sa nu-i mai lasati la incarcat daca sunt incalziti peste masura.
    Este greu sa controlati o incarcare optima in cazul prezentat de Dvs, dar in timp va veti face singur o parere !
    Totul tine in final de calitatea acumulatorului, cat de incarcat este el, cum a fost el descarcat (in ce conditii) si de cat de repede se deterioreaza el timp si de asta nu poate fi data o schema standard de incarcare care sa se potriveasca in orice situatie.

  16. nicolae

    buna seara! am si eu nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am doua baterii,una de 12V2,3Ah,iar cealalta de 6V4Ah;spuneti-mi,va rog frumos,daca le pot incarca alimentator de retea 3-12V 500mA nestabilizat. multumesc din suflet!

  17. admin

    Buna seara ! In principiu le puteti incarca si cu tensiune nestabilizata, numai ca ce aveti Dvs acolo se potriveste si nu prea ! Pe cea de 12V ar trebui sa-i dati cca 15 V tensiune si cea de 6V sa-i dati vreo 8-9 V, la ambele cu un curent de incarcare de cca 10%. De exemplu cea de 12,2V/3Ah, i-ar trebui vreo 15 V/300 mA. Merge si 500mA, chiar daca ar incarca-o mai repede.
    Asta sunt valori informative, dar este bine ca in cazul in care nu aveti un incarcator dedicat cel putin sa puteti controla curentul de incarcare, cu un ampermetru/miliampermetru pus in serie cu acumulatorul.

  18. Tataru Viorel

    Buna ziua,
    Foarte interesant acest blog !!
    Am o intrebare !
    Am o masina de tuns care are un acumulator NiCd AA 1,2V 600mAh , incarcare cu 60mA in 16 ore ( asta scrie pe el ! )
    Incarcatorul masinii are la iesire 1,3V , 1500mA
    Am demontat masina si incarcarea acumulatorului se face printr-un mic circuit electronic care banuiesc ca regleaza amperajul la 60mA .
    Deoarece nu mai gasesc acumulator NiCd vreu sa iau unul NiMH de 1800mAh . Daca circuitul din aparat regleaza amperajul la 60mA gindesc ca nu e o tensiune mare si ar putea incarca si NiMH in 30 ore.
    Ce parere aveti?

  19. admin

    Puneti-l fara grija ! Se va incarca intr-un timp de trei ori mai mare dar veti avea o autonomie mai mare. Puteti modifica partea electronica sa incarce la 180 mA si atunci teoretic atunci cand acumulatorul va fi descarcat se va incarca complet in cca 10 ore.

  20. Tataru Viorel

    Multumesc !

  21. muresan gheorghe

    Buna ziua! Am si eu o intrebare,va rog frumos:Am cumparat (pentru ap.Foto)2 acumulatori Panasonic Rechargeable EVOLTA AA (HR6)Ni-MH-up to 2050mAh,P6E-Size M- 1,2V si dispun de un incarcator Heitech pentru 2 sau 4 acumulatori cu urmatoarele date tehnice:Prim:12V – 13,8V; Sek:2,8V/5,6V 800mA 4,48VAmax.Pot folosi acest incarcator si daca stiti cam ce durata de incarcare ”normala”ar trebui?Un an nou fericit va doresc!

  22. admin

    Eu nu l-as folosi decat in situatia in care i-as putea limita si controla curentul de incarcare al acumulatorilor. Altfel, ii veti incarca dar probabil isi vor da duhul inainte de termen !!!

  23. muresan gheorghe

    Si atunci, stimate domn in situatia mea, ce caracteristici ar trebui sa aiba incarcatorul?Va multumesc.

  24. admin

    Ii puteti incarca, nu am spus ca nu, dar timpul de incarcare, fiindca aici este problema, depinde de cat de descarcati sunt si de curentul de incarcare.
    Teoretic, daca ar fi complet descarcati s-ar incarca in vreo 2 ore si jumatate.
    Puteti sa folositi acel incarcator, dar cam va trebui sa-i tineti cand sunt descarcati maximum 2 ore. Atunci probabil se vor si incalzi mai mult. In acel moment incarcatorul ar trebui sa-si limiteze curentul automat pentru a evita acea supraincalzire, eventual sa se opreasca, dar el nu o va putea face.
    Acum nu cunosc acel tip de incarcator de care dispuneti. Daca el stie sa-si faca acea limitare de curent catre sfarsitul ciclului de incarcare si sa se opreasca singur atunci este foarte bine !
    Un an nou cu bucurii si multe realizari !

  25. Feticu

    Buna ziua. Posed un incarcator TRONIC tlg 1000c4 cu care am incarcat acumulatori AA NI-MH 2700mAH fara probleme.Am cumparat niste acumulatori noi Maxday 4700mAh pe care i-am masurat si aveau 1,3- 1,4v.Am vrut sa-i incarc dar incarcatorul imi semnalizeaza(led rosu intermitent) ca acumulatorii sunt defecti.Eu i-am pus la diferite aparate si merg perfect. Cum am sa-i mai incarc cand se vor descarca cu incarcatorul meu care nu este chiar prost? Stima.

  26. admin

    Nu stiu ce sa zic… Probabil nu sunt tocmai OK daca apare aceasta eroare !

  27. Nicu

    Salut am si eu o antrebare care e diferenta entre un acumulator de 1000mah si altu de2000 ?

  28. admin

    Este capacitatea de a stoca mai multa energie. Adica de unul de 2000 mAh va veti folosi mai mult timp, teoretic un timp dublu, la acelasi consum.

  29. Dani

    Buna, cum se pot descarca acumulatorii de tip Ni-Mh in conditii de siguranta ? Pentru incarcare folosesc un XTAR VC-4 . Multumesc !

  30. admin

    Cred ca cel mai sigur ar fi un consumator care foloseste un astfel de acumulator…

Postati un comentariu