Subscribe via RSS

2G. Fotografia de portret

By admin

Portretul este poate primul gen al fotografiei abordat de fotograful incepator. Dupa cum stiti, marea majoritate a fotografilor amatori si-au cumparat primul aparat pentru a face fotografii familiei, doar pentru niste amintiri… Foarte multe persoane m-au intrebat de-a lungul timpului ce aparat sa-si cumpere. Fara exceptie, toti doreau sa-l utilizeze, pentru inceput, in familie si in concediu !

Daca la prima vedere fotografia de portret este un lucru simplu, veti vedea ca nu este chiar asa…

Personal sunt atras de fotografia de portret si de aceea am cautat sa aprofundez aceasta latura, atat din punct de vedere teoretic cat si tehnic. Cu toate acestea, momentul declansarii este cheia succesului, fiindca, de foarte multe ori, portretul este un instantaneu, un cadru neregizat. Din punctul meu de vedere, numai asa poti surprinde un crampei din viata personajului, cu toate trairile lui din acel moment. Astfel, o fractiune de secunda poate surprinde o drama, bucuria, indiferenta, plictiseala, emotia sau intristarea…

Spre deosebire de portretul realizat intr-un studio foto, chiar si improvizat, unde avem timp sa gandim putin cadrul, sa vedem cum cade lumina, sa masuram lumina in diferite puncte, sa incercam diferite unghiuri pentru a ascunde eventualele defecte, instantaneul, facut in orice fel de alte conditii, inclusiv pe strada, folosind sau nu un teleobiectiv, nu iti ofera lejeritatea unui studio. In astfel de conditii, uneori vitrege in ceea ce priveste lumina disponibila, un singur cadru bine facut si cu putin noroc, poate face deosebirea intre fotografia de arta si cea obisnuita.

Asa cum spuneam si in alte articole, in fotografie creativitatea joaca un rol determinant care poate face dintr-un cadru, la prima vedere banal, o adevarata opera de arta. Chiar daca, pe undeva este ceva nativ, sunt convins ca aceasta creativitate poate fi educata, fiindca nimeni nu s-a nascut invatat. Totul este sa va educati creierul sa gandeasca si fotografic, eliminand tiparele, de multe ori inspiratia fiind un lucru benefic pentru fotograf, dand acel impuls de a apasa pe declansator la momentul potrivit…

Nu voi aborda fotografia de portret realizata in studio, fiindca aici se pune problema doar de regulile de iluminare, care sunt constante, pozitii, care la un moment dat devin tipare, lasand loc mai putin creativitatii, unde de multe ori rutina isi pune cuvantul. Nu inseamna ca fotografia de studio nu are si ea secretele ei… Pe de alta parte, cei care abordeaza fotografia de studio au deja un bagaj bogat de cunostinte !

De aceea voi incerca sa abordez fotografia de portret realizata in afara unui studio foto, cea executata in orice conditii de lumina, de multe ori cu multe elemente inutile in cadru, cu un fundal de multe ori inadecvat, nepotrivit la prima vedere cu ceea ce suntem noi obisnuiti si de foarte multe ori fara regizarea cadrului.

Daca la inceputurile fotografiei portretul insemna numai fotografia realizata intr-un studio, cu fundaluri aranjate conform cerintelor timpului, cea exterioara fiind aproape imposibila, astazi, mai ales in era digitala, portretul poate fi executat aproape in orice conditii. Veti vedea ca majoritatea aparatelor de amator au si o setare dedicata portretului !

Sigur ca pe langa inspiratia de moment, creativitatea de care trebuie sa dati dovada la un moment dat dar si de cunoasterea unor reguli de compozitie mai trebuie sa stiti si cate ceva despre tehnica fotografica pentru acest gen.

Asa cum spuneam in articolul despre expunere avem trei elemente cu care trebuie sa “jonglam” pentru o expunere adecvata genului fotografic ales.  Acolo vorbeam despre diafragma, timp de expunere si ISO-sensibilitatea filmului/senzorului. Legat de diafragma mai discutam si despre adancimea campului de profunzime (DOF).

In general, atunci cand dorim sa izolam subiectul fata de elementele din cadru inutile si care nu ne ajuta, ba mai mult distrag atentia, folosim un camp de profunzime ingust, prin folosirea unei deschideri mari a obiectivului (o diafragma mica ca numar), dar si prin folosirea unui obiectiv cu distanta focala mai mare. Poate ati fost mirati cand ati vazut fotografi care faceau portret de la 5m cu un teleobiectiv ! Nu foloseau un teleobiectiv fiindca nu aveau alt obiectiv, ci tocmai datorita campului de profunzime foarte ingust oferit de o distanta focala mai mare. Cand se combina o distanta focala mai mare cu o deschiderea maxima a obiectivului atunci izolarea subiectului fata de elementele din cadru este o joaca de copil (fig. 1). In cazul de fata am folosit un obiectiv EF 70-200 IS USM F4 la o distanta focala de 200 mm si o diafragma F5. Asa cum puteti observa izolarea subiectului s-a facut foarte bine, in cadru neexistand vreo regie, fiind un street photography.

Daca avem o lumina disponibila naturala, moale, care nu genereaza umbre suparatoare pe fata subiectului atunci este foarte bine. Mai rau este cand datorita unei lumini puternice data de un soare puternic, mai ales in mijlocul zilei, apar umbre foarte suparatoare, rezultand un cadru  foarte contrast, de multe ori fara niciun fel de valoare artistica. In aceste conditii putem folosi fara frica un blitz, fie cel al aparatului, fie unul extern, cu rol de lumina de umplere. Veti vedea ca umbrele suparatoare care apar pe fata, in zona ochilor si a nasului, vor disparea ca prin minune ! Se mai poate folosi cu rezultate excelente o blenda (un reflector) care sa reflecte o parte din lumina in zonele de umbra ale subiectului. Dar, in aceste situatii vorbim de un tip de portret “outdoor” (in aer liber) unde trebuie sa ne adaptam situatiei.

Timpul de expunere folosit va fi in asa fel ales incat sa evitati “blurare” cadrului, acea fotografie neclara datorata miscarii aparatului sau a subiectului. Atunci cand subiectul nu se misca, sta relativ fix in raport cu punctul de statie, ca regula generala, pentru a evita o fotografie “miscata” folositi un timp de expunere T=1/2*distanta focala. Cu alte cuvinte, daca folosim o distanta focala de 200 mm, un timp de expunere de cel putin 1/400 este multumitor in ceea ce priveste stabilitatea. Daca obiectivul are stabilizator de imagine situatia se imbunatateste in bine ! In cazul aparatelor Pentax stabilizatorul de imagine este in aparat.

Cel de-al treilea element al expunerii, ISO, reprezinta sensibilitatea filmului/senzorului, dar aici trebuie sa aveti grija ca o sensibilitate mare genereaza, in functie de aparat, un zgomot de imagine care in anumite situatii poate fi oarecum suparator. Aici am vorbit putin despre eliminarea zgomotului de imagine.

De aceea trebuie cautata o combinatie diafragma-timp de expunere-ISO aproape perfecta pentru o expunere perfecta, lucru deloc usor in conditii vitrege de lumina.

In cazul fotografiei de portret recomandarea mea este ca in functie de situatie sa alegeti un ISO care sa va permita un timp de expunere rezonabil, tinand cont de distanta focala a obiectivului, daca exista sau nu stabilizare de imagine (dar si a experientei fotografului) si care sa va permita o deschidere cat mai mare a obiectivului.

In fig. 2 s-a folosit un ISO 3600, timp de expunere 1/13 sec diafragma 6,3. Chiar daca distanta focala a fost de 200 mm, stabilitatea mainii si stabilizorul de imagine foarte eficient al obiectivului au concurat la obtinerea unei imagini decente intr-o lumina slaba.

Ca reguli de compozitie trebuie sa luati in calcul “regula treimilor” despre care am vorbit in articolele dedicate compozitiei.

Este foarte greu sa vorbesti despre un anumit gen de fotografie fara a da si exemple… Aici puteti vedea o parte dintre portretele realizate de mine…

Cu toate acestea, imi permit sa va dau si alte sfaturi care va pot ghida in activitatea viitoare de care puteti tine sau nu cont !

1. Intotdeauna focalizati pe ochi, indiferent ca faceti un portret unui om sau unui animal. Chiar daca notiunea de ‘portret‘  se refera la oameni, stim ca foarte multi fotografi amatori doresc sa aiba si o imagine ‘prim plan’ cu animalul preferat !!!

2. In cazul copiilor este foarte indicat sa fotografiati dintr-un unghi normal, adica sa va fixati un punct de statie la nivelul lor de inaltime.

3. Atunci cand folositi lumina disponibila, cautati sa faceti mai multe cadre pentru a surprinde cele mai bune umbre pe fata subiectului, care dau o adancime imaginii. Incercati sa folositi cat mai mult lumina disponibila. Lucrul cu un blitz in fotografia de portret este destul de complicata si cere putina experienta si de aceea va recomand sa folositi blitzul, mai ales cel de pe aparat, doar atunci cand este nevoie !

4. Eliminati orice element inutil din cadru care ar putea distrage atentia de la subiect. Asta o faceti fie prin schimbarea punctului de statie, prin schimbarea unghiului, prin folosirea zoom-ului, dar mai ales prin “blurarea” acestora prin folosirea unei deschideri mari a obiectivului (o diafragma cat mai mica ca numar) si focalizarea pe subiect, asa cum am spus mai sus, in zona ochilor.

5. De multe ori, elemente de fundal care se repeta pot fi folosite cu succes intr-un portret outdoor.

6. Cand va permite compozitia imaginii, cautati sa balansati cadrul printr-un alt element asa cum am explicat aici la punctul 3.

7. Un “frame” format dintr-un cadru natural sau o fereastra ori un toc de usa, pot da un plus de valoare portretului prin scoaterea lui in evidenta.

8. La o posteditare puteti face un  “crop” prin care sa puteti corecta o inclanare a cadrului, o recompozitie a acestuia si de aceea, la inceput este bine sa luati un cadru mai larg, pentru a mai putea corecta cate ceva. Nu este un sfat tocmai bun, dar pentru inceput este bine sa tineti cont de el !

9. Cand faceti portrete copiilor este bine sa le realizati in locurile cu care acestia sunt obisnuiti. Daca este un copil strain este bine sa va imprieteniti mai intai cu el, sa va jucati cu el, sa discutati si apoi sa va apucati de fotografiat. Puneti-l sa se joace pentru a surprinde momente deosebite. Dupa cum se stie, fotografierea copiilor nu este o joaca, atunci cand se doreste calitate.

10. Atunci cand timpul va permite realizati mai multe cadre din unghiuri diferite, putand astfel sa suprindeti stari diferite ale subiectului.

11. Atunci cand se poate,  cautati fundaluri care sa nu fie pestrite sau de aceeasi culoare cu imbracamintea subiectului.

12. Atunci cand aveti posibilitatea sa regizati cadrul este bine sa incercati sa cunoasteti subiectul sa-i vedeti temperamentul pentru a surprinde cele mai reale trairi.

13. O uzina dezafectata, o scara, o strada linistita, un perete din caramida, malul unei ape, plaja, copacii sunt fundaluri excelente pentru un portret outdoor.

14. Este bine sa alegeti pozitia subiectului in functie de temperamentul si varsta acestuia.

15. Atunci cand fotografiati un grup trageti mai multe cadre, fiindca, se stie, ca nu intotdeauna toate persoanele sunt cu ochii deschisi in acel moment. Cu cat grupul este mai mare cu atat creste probabilitatea ca o persoana sau mai multe sa fie cu ochii inchisi, cu capul intors sau cu privirea in alta parte. Prezenta unui alt fotograf poate crea chiar confuzii la un moment dat. Veti observa in astfel de momente ca anumite persoane au privirea indreptata spre celelalt fotograf !

16. Cand fotografiati o familie incercati sa suprindeti un aer firesc. Cu toate acestea, nu pot fi excluse si momentele de joaca ale parintilor cu copiii lor, care da un plus de dinamism fotografiei.

17. Nu uitati sa fiti amabili cu subiectul, sa-i multumiti si atunci cand aveti posibilitatea sa-i trimiteti si un print. Pe langa faptul ca se va bucura nu ii veti da posibilitatea sa se gandeasca prea mult la dreptul la propria imagine sau alte aspecte de ordin legal, mai ales daca fotografia nu s-a realizat intr-un loc public . Cu toate acestea, in studio este bine sa folositi un “Model release”, un contract prin care primiti toate drepturile asupra imaginii subiectului. Acesta se poate face fie contra unei sume de bani pe care o va primi modelul, fie in sistem TFCD, in care modelul primeste un numar de fotografii printate sau in format digital, iar o eventuala suma de bani va fi primita doar in cazul in care fotografiile sunt vandute. Se pare ca acest sistem prinde radacini adanci si la noi, avand in vedere ca profitul se obtine doar in cazul valorificarii imaginii respective.

Sigur ca aceste sfaturi nu pot fi limitate numai la 17, dar cred eu ca sunt cele principale pentru realizarea unui portret bun, de ce nu… perfect ! Orice sugestie este binevenita si poate fi postata la comentarii !

============================================================

Incepand din data de 2 februarie 2013, am realizat o emisiune TV la un post local de televiziune, intitulata “Fotomagica”. Aceasta a fost difuzata in fiecare zi de miercuri, incepand cu ora 20. Cele 12 emisiuni pot fi vizualizate pe youtube:

Pagini din istoria fotografieihttps://www.youtube.com/watch?v=NZ1t_wMiAWY&t=20s

Expunerea in fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=rSl1prruy-Y&t=348s

Fotografia de portrethttps://www.youtube.com/watch?v=Ri2EO-gcPTI&t=6s

Metode prin care putem scoate in evidenta subiectul intr-o fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=R2AbkyMDY2I&t=56s

Spatialitatea in fotografie. Numarul si proportia de aur. Balansul de alb. Managementul de culoarehttps://www.youtube.com/watch?v=uEMU-d7gY1I&t=39s

Introducere in compozitia fotograficahttps://www.youtube.com/watch?v=v_olO6r3N6I&t=66s

Obiectivele și accesoriile folosite in fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=_72-XFBihbE&t=47s

Genuri fotograficehttps://www.youtube.com/watch?v=hhQ33eHdtP4&t=69s

Contrastul in fotografie. Incadrari si unghiuri folosite frecvent in fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=w9WNNjbzS8M&t=47s

Introducere in sistemul foto digitalhttps://www.youtube.com/watch?v=yGEchAwWRd4

Discutii libere despre fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=unjxEBsapAE&t=50s

Implicatiile juridice in fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=tbDKlFXHCpE&t=142s

 

============================================================

Atentie !

Folosirea unor pasaje din acest articol (maximum 500 de caractere) se poate face numai cu indicarea sursei, respectiv http://blog.fotomagica.ro cu link direct catre acest articol. De asemenea este interzis a se prelua fotografiile-exemplu  care apar in articol, acestea fiind protejate prin Copyright.

 

12 Raspunsuri la 2G. Fotografia de portret

  1. remus

    Salut, de 2 zile citesc acest blog, foarte interesant pentru inceputurile mele in fotografie.

    Multumesc!

  2. admin

    Mult succes !

  3. Gabriel

    Bună. Am luat niște sfaturi și ideii din acest articol bine explicat pentru toți. Mulțumesc

  4. admin

    Ma bucur ca ati gasit ceva util !

  5. Adi S

    Buna ziua,
    Sunt si eu incepator in ale fotografiei si incerc sa inteleg partea cu expunerea, dau nu asa teoretic ci practic.
    Sa fiu mai explicit reglarea celor 3 parametrii timp, diafragma si ISO mi se pare foarte greoaie tinand cont de faptul ca in fotografie surprindem momente(in fractiuni de secunda). Totusi trebuie sa fie un secret care ii ajuta pe fotografii experimentati sa seteze rapid cei 3 parametrii(in afara de feeling).
    Mersi in avans de raspuns.

  6. admin

    Singurul secret este ochiul si gandirea fotografului. Inainte cand nu toata lumea avea exponometre si nu iti permiteai sa faci incercari, trebuia sa le gandesti putin ! Astazi totul este foarte simplu …

  7. Alexandru Geanta

    Buna seara.
    Am si eu o problema in ceea ce priveste izolarea subiectului fata de fundal.
    Am un aparat NIKON D3000 cu un obiectiv de 18-55mm
    Am vazut tutoriale pe net in care am vazut ca trebuie sa deschid diafragma cat mai mult,dar sincer sa fiu nu am reusit sa realizez mai nimic.
    Asadar:
    Imi puteti spune va rog frumos ce as putea face ca sa pot avea subiectul in clar iar fundalul sa il am neclar?
    Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra

  8. admin

    Ca sa izolati mult subiectul, in sensul de a aparea fundalul foarte neclar, pe langa deschiderea maxima a obiectivului ar trebui si o distanta focala mai mare, eventual o apropriere mai mare fata de subiect.
    Aici am explicat putin cu 3 exemple ceea ce v-ar interesa
    http://tv.fotomagica.ro/metode-prin-care-putem-scoate-in-evidenta-subiectul-intr-o-fotografie/incepand de la min. 9:38
    Din pacate cu o distanta focala de 55m puteti izola mai greu un subiect, mai ales ca fiind un obiectiv de KIT nu are si o diafragma mai deschisa…

  9. Alexandru Geanta

    Va multumesc frumos pentru sfat si ma gandesc sa-mi achizitionez in viitor un obiectiv cu o distanta focala de 18-200 mm sau 50-200

  10. admin

    Poate un 50-200 ar fi mai bine… 18-200 spre 18mm are deformari mari si spre 200mm devine cam ‘soft’.
    Aici gasiti teste corecte:
    http://www.photozone.de/all-tests

  11. Alexandru Geanta

    Buna seara.
    Imi cer scuze ca va deranjez din nou, dar as indrazni sa va mai adresez o intrebare.
    Stiu ca pentru a “ingheta” picaturile de apa ( picaturile de ploaie de exemplu sau picatudrile de apa de pe o sticla) se folosesc timpi de expunere scurti si foarte scurti.
    Intrebarea mea este
    Ce fel de obiectiv as putea folosi pentru a realiza asemenea fotografii, sau le pot realiza si cu obiectivul meu cu ditanta focala de 18- 55 mm?

  12. admin

    Va trebuie un trepied si un declansator flexibil sau IR. Puteti face ceea ce doriti si cu 18-55… Fixati o diafragma mai inchisa, eventual folositi o lumina suplimentara ca sa aveti un camp de profunzime cat mai mare.
    Succes !

Postati un comentariu