2D. Sfaturi pentru incepatori
By admin“Primele 10.000 fotografii sunt cele mai proaste !”
Incerc mai jos sa sintetizez din sfaturile utile pe care le-am primit si eu in tinerete, dar si cele rezultate din greselile facute de mine !
Nu sunt cu valoare de lege, dar la un moment dat pot fi ca o atentionare pentru incepatori.
In cazul in care va vin in minte si alte sfaturi utile, postati-le la comentarii si ele vor fi adaugate, cu multumirile de rigoare !
1. Inainte de a apasa pe declansator incercati sa ganditi putin cadrul, deoarece la post procesare nu mai puteti adauga maini, picioare sau alte elemente esentiale din cadru, pe care din graba le-ati “taiat”. Pana obisnuiti creierul sa “vada” fotografic mai bine luati un cadru mai larg. Este exact ca in croitorie… mai bine masori de doua ori si tai o data !
2. Nu incercati sa faceti pozele vietii cu un aparat nou, pe care nu il cunoasteti inca. Incercati sa va cunoasteti cat mai bine aparatul, sa-i cunoasteti limitele si ceea ce este mai important sa cunoasteti functiile toturor butoanelor. Se poate intampla sa apara un cadru unic si atunci nu trebuie sa cauti care sunt comenzile aparatului si totul sa se piarda iremediabil !
3. O greseala frecventa este sa uitati setarea de ISO la o valoare mare, asa cum a ramas ea dintr-o sedinta foto anterioara. Intotdeauna verificati acest lucru !
4. Daca aparatul va permite, incercati sa inregistrati pe card atat in format JPEG cat si RAW. Daca la un moment dat stricati iremediabil JPEG-ul mai aveti o sansa sa va recuperati cadrul procesand fisierul RAW. Nu uitati ca in cazul unei formatari nedorite sau in graba a unui card, exista programe de restaurarea fisierelor. Acestea nu se sterg fizic din memorie, doar sunt realocate. De aceea nu este bine sa aruncati un card chiar formatat. Daca vreti sa fiti siguri ca nimeni nu va putea sa vada ceea ce a fost pe el, distrugeti-l fizic !
5. In momentul in care doriti sa faceti o sedinta foto in aer liber, feriti-va de cadrele standard. Incercati sa gasiti unghiuri originale, miscati-va cu aparatul si trageti mai multe cadre, folositi mai multe valori ale diafragmelor.
6. Daca credeti ca unui cadru i-ar sta mai bine alb-negru, nu setati aparatul pe alb-negru ! Lasati-l pe color si stocati fotografia in color si realizati cadrul alb-negru la postprocesare. Este pacat ca la un moment dat sa fi vrut sa il aveti si in varianta color si sa nu aveti de unde il lua !
7. Incercati sa fotografiati cu ISO cel mai mic pe care vi-l permite situatia data. La ISO mare apare acel zgomot de imagine, de care nu se poate scapa in totalitate la postprocesare sau scapati cu riscul pierderii din definitia fotografiei.
8. Oricand aveti posibilitatea folositi un trepied sau un gorillapod ! Acesta din urma este ieftin si puteti sa-l adaptati aproape pentru fiecare situatie. Din punctul meu de vedere este un compromis, dar care te scoate din multe situatii. Aceste “stabilizatoare” le puteti folosi cu succes in fotografia de noapte, cand sunt conditii dificile de lumina si nu puteti din diferite motive sa folositi un blitz, atunci cand fotografiati cu un teleobiectiv, etc. O alternativa la primele doua este si monopiedul. Asa cum ii spune si numele, este un singur “picior” care este format din mai multe segmente culisabile. Avantajul fata de trepied este ca are anumite grade de libertate, fiind fixat doar pe axa verticala. Vedeti astfel de monopiede in fotografia de sport.
9. Daca aveti de gand sa fotografiati peisaje, alegeti momentele dupa rasaritul soarelui sau la apusul soarelui, de preferinta cu maximum o ora dupa rasarit si maximum o ora inainte de apus. Aceste intervale de timp sunt cunoscute ca “orele de aur“in fotografie. In aceste perioade, lumina este mai difuza si calda, cade sub un unghi mic facilitand aparitia texturilor, umbrelor lungi, etc.
10. Intotdeauna alternati cadrele orizontale (landscape) cu cele verticale (portrait). Nu stiu de ce, dar exista tendinta la incepatori de a folosi numai cadrele orizontale.
11. Intodeauna cand fotografiati tineti camera cat mai aproape de corp, sprijiniti-va coatele de corp sau alte obiecte, tineti picioarele departate (cam cat latimea umerilor) si un lucru foarte important, incercati ca in momentul declansarii sa va tineti (pentru scurt timp) respiratia.
12. In cazul in care fotografiati macro, faceti focalizarea manual si nu lasati aparatul pe AF ! In macro campul de profunzime este foarte ingust si de aceea este indicat sa folositi o diafragma mare ca valoare. Daca fotografiati insecte incercati sa focalizati pe ochii lor. De aceea este bine sa aprofundati acest concept de camp de profunzime (DOF), il gasiti explicat pe site ! Daca aparatul va permite, blocati oglinda pentru evitarea celei mai mici vibratii. Pe cat posibil folositi un trepied si atunci succesul tehnic este garantat, mai ramane compozitia !
13. Incercati pe cat posibil sa nu supraaglomerati cadrul, sa realizati compozitii simple.Nu uitati de regula treimilor ! Evitati amplasarea subiectului in centru cadrului, cea mai frecventa greseala, cat si amplasarea liniei orizontului pe mijlocul cadrului. De asemenea, aveti grija ca linia orizontului sa fie paralela cu cele doua laturi ale cadrului. Asta daca nu doriti o anume compozitie.
14. Daca folositi blitzul in interior, ganditi-va la umbrele pe care le pot lasa persoanele sau obiectele. Din fericire majoritatea blitzurilor au capul rabatabil in plan vertical si unele si in plan orizontal. Nu ezitati sa experimentati aceste pozitii. Veti vedea cat de utile sunt ! Daca aveti si un bounce nu ezitati sa-l folositi, umbrele vor fi mai moi. Daca fotografiati oameni si exista optiunea de “red eye reduction” adica sa eliminati efectul de “ochi rosii” nu ezitati sa o folositi. Astfel veti fi scutiti de multa munca la postprocesare. De asemenea, este foarte indicat sa folositi blitzul si in exterior, ca lumina de umplere, chiar daca este soare afara. Lumina blitului va elimina umbrele nedorite si va face chiar si o separare intre planuri, cel putin incercati !
15. Daca sunteti in concediu si vedeti anumite cadre care ar trebui luate, este bine sa va sculati dimineata, fara agitatia turistilor, putand astfel sa faceti mai multe cadre din unghiuri diferite. Cadrul va fi pur, fara turisti.
16. Daca este vreme rea afara, nu ezitati sa faceti fotografii. Fotografiile nu se fac numai la lumina buna si la vreme frumoasa ! De multe ori ploaia creaza o atmosfera mult mai interesanta, iar obiectele ude pot reflecta lumina intr-un fel aparte. Totusi nu uitati de balansul de alb, daca sunt si surse de lumina artificiala. Asa cum am spus intr-un alt articol, balansul de alb il puteti corecta si la postprocesare, mai ales daca aveti fisierul RAW. Cu toate acestea, daca aveti timpul si dispozitia necesara, puteti incerca diferite setari pentru balansul de alb, efectele pot fi uimitoare !
17. Aveti grija de echipament sa fie curat in permanenta, acumulatorii incarcati, cardul sa fie gol ! Nu se stie cand va trebui sa folositi aparatul si ar fi absurd sa vedeti niste cadre fantastice si sa se descarce acumulatorul si sa nu mai ai o rezerva incarcata sau cardul sa fie full si atunci sa cauti pozele la care sa renunti.
18. Incadrati corect subiectul si prin miscarea punctului de statie (a pozitiei aparatului fata de subiect) incercati sa eliminati cat mai multe elemente nedorite care pot aparea in cadru. In portrete, daca vreti sa ascundeti niste imperfectiuni ale fetei umane, schimbarea unghiului este alegerea perfecta. Nu uitati ca intotdeauna sa faceti focalizarea pe ochi si apoi recompuneti cadrul !
19. In cazul grupurilor, o problema des intalnita este aceea ca nu toate persoanele sunt atente, una se intampla sa clipeasca si sa fie cu ochii inchisi, etc. Incercati sa comunicati cu grupul si sa le captati atentia cu expresii gen “atentie, pasarica !” Intotdeauna faceti cel putin 3-4 cadre pentru a avea de unde alege. Cu cat grupul este mai mare cu atat probabilitatea ca mai multe persoane sa nu fie “pe faza” este mai mare !
20. Incercati sa aveti un monitor calibrat pentru ca si alta persoana sa poata vedea aceleasi nuante de culori pe care le vedeti dumneavoastra pe monitor ! In acest sens, un instrument deosebit de folositor cu rezultate 100% este colorimetrul Spyder 3Express. Fie cumparati unul, fie il imprumutati de la un prieten, fie rugati pe cineva, contracost, sa va faca o calibrare a monitorului cu care lucrati.
21. Incercati sa stapaniti cat mai bine un program de editare foto. Fie unul comercial, gen Photoshop, fie gratuite, cel mai cu cunoscut fiind GIMP, o adevarata alternativa la cel comercial, cu aceleasi rezultate finale.
22. V-ati gandit ce faceti cu fotografiile dupa ce le-ati facut ??? Incercati sa va faceti munca cunoscuta ! Internetul ofera cea mai mare oportunitate in acest sens, pe langa expozitiile personale sau de grup. Sunt site-uri specializate in acest sens gen photo.net, flickr.com, pbase.com, comunitatefoto.ro, etc. O alta posibilitatea este un site personal, fie sub forma de blog, fie prin cumpararea unui nume de domeniu personalizat. Este cea mai buna metoda de a primi un feedback la munca dumneavoastra, de la persoane pe care nu le cunoasteti. Critica obiectiva va poate arata ceea ce ati gresit sau ce mai trebuia facut. Nu fiti suparat si nu va descurajati cand primiti un comentariu de care nu sunteti multumit, nimic nu este perfect, iar la urma urmei, totul este subiectiv. O alta metoda de a va face munca cunoscuta este postarea lucrarilor pe site-uri de socializare, gen facebook. Nu uitati ca mai sunt si concursurile, de multe ori pe o tema impusa !
23. Nu in ultimul rand, puteti castiga ceva bani din vinderea imaginilor pe site-uri specializate de stock photo. Daca cineva doreste acest lucru ii pot da lamuriri suplimentare pe mail, fiindca am considerat ca acest subiect este mai delicat si se adreseaa doar unui segment mai mic dintre fotografii amatori…Probabil voi face si un articol doar cu acest subiect. Mai jos puteti vedea ultimele imagini incarcate de mine pe site-ul dreamstime.com ! Portofoliul se actualizeaza complet la cateva zile…
Cele mai cunoscute (si serioase) site-uri de stock photography sunt:
SFATURI DE LA CITITORII SITE-ULUI:
1. Purtati permanent fotoaparatul pentru ca nu stiti ce v-ar putea iesi in cale ! (Multumesc Marcela)
============================================================
Incepand din data de 2 februarie 2013, am realizat o emisiune TV la un post local de televiziune, intitulata “Fotomagica”. Aceasta a fost difuzata in fiecare zi de miercuri, incepand cu ora 20. Cele 12 emisiuni pot fi vizualizate pe youtube:
Pagini din istoria fotografiei – https://www.youtube.com/watch?v=NZ1t_wMiAWY&t=20s
Expunerea in fotografie – https://www.youtube.com/watch?v=rSl1prruy-Y&t=348s
Fotografia de portret – https://www.youtube.com/watch?v=Ri2EO-gcPTI&t=6s
Metode prin care putem scoate in evidenta subiectul intr-o fotografie – https://www.youtube.com/watch?v=R2AbkyMDY2I&t=56s
Spatialitatea in fotografie. Numarul si proportia de aur. Balansul de alb. Managementul de culoare – https://www.youtube.com/watch?v=uEMU-d7gY1I&t=39s
Introducere in compozitia fotografica – https://www.youtube.com/watch?v=v_olO6r3N6I&t=66s
Obiectivele și accesoriile folosite in fotografie – https://www.youtube.com/watch?v=_72-XFBihbE&t=47s
Genuri fotografice – https://www.youtube.com/watch?v=hhQ33eHdtP4&t=69s
Contrastul in fotografie. Incadrari si unghiuri folosite frecvent in fotografie – https://www.youtube.com/watch?v=w9WNNjbzS8M&t=47s
Introducere in sistemul foto digital – https://www.youtube.com/watch?v=yGEchAwWRd4
Discutii libere despre fotografie – https://www.youtube.com/watch?v=unjxEBsapAE&t=50s
Implicatiile juridice in fotografie – https://www.youtube.com/watch?v=tbDKlFXHCpE&t=142s
============================================================
Atentie !
Folosirea unor pasaje din acest articol (maximum 500 de caractere) se poate face numai cu indicarea sursei, respectiv http://blog.fotomagica.ro cu link direct catre acest articol. De asemenea este interzis a se prelua fotografiile-exemplu care apar in articol, acestea fiind protejate prin Copyright.
29th March 2011 at 7:33 pm
Buna seara! Multumesc pentru sfaturi! Ma ajuta si ma vor ajuta foarte mult! Fotografia e o pasiune descoperita de caurand si am multe de invatat! O seara faina!
30th March 2011 at 1:01 pm
Mult succes in continuare, faptul ca doriti sa aflati cat mai multe despre fotografie, arata ca sunteti pe drumul cel bun !
5th May 2011 at 11:25 am
Foarte buna lista de sfaturi… iar in loc de colorimetru (care banuiam ca e scumpa numai pentru profesionisti) lasam Photoshop sa faca “quick optimeze”. Insa obtin mereu diferente intre ecran si fotografie.
5th May 2011 at 2:29 pm
Doru, tu vorbesti despre doua spatii de culoare diferite. Am scris cate ceva in ‘4T. Managementul de culoare’. Monitorul foloseste RGB (red, green, blue), iar imprimanta lucreaza cu spatiul de culoare CMYK (cyan, magenta, galben si negru). Cu alte cuvinte, pe intelesul tuturor, culorile se fac diferit. Atunci este normal sa se intample asa, daca nu este totul “aliniat”. Eu folosesc pentru calibrarea monitorului un colorimetru, iar pentru a crea un profil de culoare pentru imprimanta folosesc un spectrofotometru. Si bineinteles atunci nu mai apar diferentele despre care spuneai tu. Sunt doua scule foarte utile care isi merita fiecare leu. Photoshopul nu stie exact despre mediul tau de imprimare, dar poate aproxima, cu un oarecare succes chestia asta ( View / Proof Setup / Custom – Device to Simulate).
1st July 2011 at 10:03 am
Multumesc pt sfaturi. Mi se pare destul de complicat sa potrivesc culorile de pe pc cu cele din imprimanta. Avand in vedere stadiul meu actual nu e cazul sa investesc in spyder. Am observat ca apare diferenta si la diverse tipuri de hartie. Mai am de studiat.
1st July 2011 at 12:22 pm
Pare putin complicat, dar nu este… Cititi si raspunsul meu dat lui “balogastefan” la articolul “4T. Managementul de culoare”.
Sa stiti ca puteti ajunge la un management corect si asa.
Este normal sa apara diferente si in functie de hartie, fiindca gradul de absorbtie este diferit, atunci cand vorbim de producatori diferiti sau despre calitati diferite ale hartiei cand vorbim despre acelasi producator.
1st July 2011 at 2:26 pm
Buna ziua ,
Va felicit pentru ideea de a “vorbi” pe intelesul incepatorilor in ale fotografiei .Sunt la inceput de drum si citirea blogului m-a ajutat sa inteleg unele lucruri esentiale despre fotografie si setarile aparatului.
Multumesc!
1st July 2011 at 2:33 pm
Ma bucur ca m-am facut inteles… Mult succes in continuare !
21st August 2011 at 3:10 pm
Bune sfaturi. O sa le urmez si eu.
Am o rugaminte: daca aveti timp sa va uitati pe siteul meu si sa imi spuneti ce parere aveti despre fotografiile mele?!
http://shokmaxim.wordpress.com/
Multumesc.
22nd August 2011 at 5:56 pm
Am intrat pe site, v-am trimis un mail cu comentariile, felicitari !
4th September 2011 at 11:54 am
Multumesc mult pentru comentariile dumneavoastra, imi sunt de mare folos, pentru ca vroiam parerea unui profesionist.
7th October 2011 at 11:07 pm
Sunt niste sfaturi foarte utile, iar de multe dintre ele nici nu stiam. Desi sunt un amator, sper ca cu timpul sa-mi imbunatatesc tehnica, iar aceste sfaturi la sigur ma vor ajuta. In aceasta ordine de idei mi-am creat si un blog, pe care sa postez fotografii iar vizitatorii sa-si expuna parerea. De aceea am si eu o rugaminte la dumneavoastra, sa va uitati putin si pe blogul meu si sa-mi spuneti la ce trebuie sa mai lucrez.
Multumesc.
8th October 2011 at 6:55 am
Cred ca ar fi bine sa asimilati putin regula treimilor – “3C. Metodele prin care puteam scoate in evidenta un subiect”. In rest e bine, asa ca spor la fotografiat !
18th May 2012 at 3:11 pm
Sunt foarte incantata ca v-am descoperit si ca pot beneficia de sfaturile dumneavoastra.Sunt incepatoare si iubesc fotografia.Am un aparat modest dar idei multe.Sunt convinsa ca fac multe greseli pentru ca nu am instructia necesara.Postez pe Facebook dar s-ar putea ca like-urile sa fie si din prietenie. Daca-mi permiteti as completa la sfaturi: purtati permanent fotoaparatul pentru ca nu stiti ce v-ar putea iesi in cale.
Multumesc pentru ca ne indrumati !
18th May 2012 at 8:55 pm
Imi pare bine ca ati gasit lucruri utile pe acest site. V-am adaugat sfatul la finalul articolului. Multumesc ca ati contribuit ca acest sfat, de altfel foarte util !
14th September 2012 at 8:51 pm
Bănuiesc că site-urile prezentate, care cumpără imagini, au ele inițiativa de-ați cumpăra vreo imagine, nu? Adică nu am văzut vreun buton să le vinzi imagini.
14th September 2012 at 9:15 pm
Acelea sunt site-uri de fotografie de stock. Ele nu au niciodata initiativa de a va cumpara vreo imaginile.
Procedura este cam asa si este comuna, cu mici diferente, pentru toate site-urile: In primul rand trebuie sa va inregistrati pe site ca vanzator. Apoi trebuie sa trimiteti un numar de imagini, din care ei sa-si dea seama daca stiti cate ceva despre fotografia comerciala. Daca treceti testul incepeti sa uploadati pe site-ul lor imaginile, carora trebuie sa le atasati un nume, o descriere si un numar de cuvinte cheie (cel putin 7 sau 10, depinde de site) si pe care sa le incarati intr-o anumita categorie de-a lor.
Apoi ele sunt analizate si aprobate pentru a fi postate. Bineinteles ca sunt multe si respinse. In mare, imaginile trebuie sa fie la o rezolutie mare, minimum 4 MPix, sa respecte regulile elementare de compozitie si sa aiba o expunere corecta. Acestea sunt reguli minime, dar multe imagini sunt respinse de unele site-uri, pe cand altele, le accepta, la mijloc fiind politica site-ului respectiv. Cand cineva cumpara o imagine Dvs. primiti o parte din acel pret, in medie cam jumatate din pret. Pentru a putea face vreo afacere in acest modalitate, ar trebui sa aveti cateva sute de fotografii acceptate pe mai multe site-uri. Totodata puteti sa le vindeti exclusiv doar unei agentii de stock. Cand in contul Dvs. se aduna cel putin 100 usd va puteti cere banii. Plata se poate face prin fila cec sau online, de exemplu PayPal.
Aici mai este o problema pe care nu o prea spune nimeni pe site-urile in care se mai explica acest mecanism, care pentru unii ar parea sa descurajeze… Nu veti putea primi un cent din castig atat timp cat nu va inregistrati la Fiscul SUA. Este o treaba simpla, se face prin completarea unui formular online pe care il gasiti pe fiecare site de stock. Avand in vedere ca intre Romania si SUA exista tratat pentru eliminarea dublei impuneri, fiscul american va opreste 10%, iar in Romania va trebui sa platiti diferenta de 6%, cu ocazia declaratiei de venituri la Finantele Publice. Nu ar trebui nimanui sa-i treaca prin gand sa nu-i declare !
Situatie este destul de delicata, dar sunt persoane care traiesc foarte bine de pe urma fotografiei de stock, numai ca trebuie sa te tii de ea !
Si inca un lucru… Nu va trebuie decat un aparat digital obisnuit si inainte de a va apuca de asa ceva ar trebui sa analizati ce imagini se vand mai mult si asa sa va dati seama despre cerinte. La un moment dat vroiam sa fac un articol pe tema asta dar nu sunt persoana potrivita pentru a dezvalui din secretele fotografie de stock, fiindca nu prea am experimentat-o la nivelul de invata pe cineva despre asa ceva !
14th September 2012 at 9:24 pm
Mulțumesc pentru lămuriri și felicitări pentru articole. Le-am luat la citit. Acum am cam terminat.
30th October 2012 at 6:09 am
Buna ziua,
Acum cateva ore am gasit acest blog si abia astept sa citesc toate articolele.
Sunt pasionata de fotografie, dar sunt la inceput.. De aceea as dori, daca se poate, sa imi trimiteti cateva sfaturi si parerile dvs, cu privire la fotografiile mele:
http://www.facebook.com/pages/Andreea-Farago-Photography/379671158760841?sk=photos_albums
Multumesc mult
30th October 2012 at 7:42 am
Vad destul de multe portofolii ! Ce sa spun, am ramas placut impresionat, lucrat frumos si ingrijit, ceea ce ma face sa cred ca nu sunteti chiar la inceput. Poate mici imperfectiuni de compozitie, dar care nu se repeta in toate si de aceea nu pot fi considerate greseli. Asa ca, mult succes acolo, fiindca sunteti pe drumul cel bun !
3rd December 2012 at 2:51 am
Buna, sunt un incepator, am si eu un canon 1100d cu obiectiv kit de 18-55, azi noapte am gasit blogu nu stiu cum da este ora 2:45 si nu ma pot opri din citi am si scos aparatu sa il am la indemada daca citesc ceva ce pot sa ma confrunt cu aparatu. Este un blog ce nu am mai intampinat. O sa va urmaresc in continuare stiu ca o sa mai am de invatat multe si normal ca o sa continui de citi mai am destule. O dimineata placuta cu stima atty.
3rd December 2012 at 7:57 am
Ma bucur ca ati gasit ceva util aici. Principalul este sa si exersati cat mai mult si apoi totul vine de la sine ! Mult succes in continuare !
4th July 2014 at 9:59 am
buna ziua,intentionez sa cumpar un nikon d3100 dar nu ma pot hotari ce obiective sa aleg: 18-105 nikon vr sau Sigma 18-50mm f2.8-4.5 DC OS HSM. Care varianta ar fi mai buna pentru poze de oras,vacanta ,munte.?(maintereseaza calitatea pozelor in general). multumesc
4th July 2014 at 12:57 pm
V-as recomanda Nikon d3100 + 18-105…
9th August 2014 at 5:09 pm
Salut.eu am un nikon D5100 cu ob.nikkor 18-105 si sunt ft multumita de cum face poze…am citit tot felul de articole,m-am documentat in ale fotografiei si am invatat chestii noi,am corectat greselile pe care le faceam si stiu ca tot mai am multe de aflat…dar acest site e uimitor! Merita sa citesti fiecare articol,cu atat mai mult cu cat este scris in mare detaliu si usor de inteles.mii de multumiri!!!
10th August 2014 at 11:57 am
Ma bucur ca ati gasit ceva util aici !
17th August 2014 at 3:51 pm
Buna! Intenționez sa achiziționez un Nikon D5200 cu obiectivele de kit AF-S DX 18-55mm VR II + 55-200mm VR. As dori sa știu părerea dumneavoastră. Ar fi o alegere buna pentru o mega începătoare? 🙂
17th August 2014 at 5:42 pm
Este o alegere foarte buna, cu care veti putea incerca toate genurile fotografice ! Cred ca ar mai trebui si un acumulator in plus !
Mut succes !
17th August 2014 at 8:14 pm
Cel de 18-55mm este pentru peisaje si grupuri de persoane iar cel de 55-200mm este pentru poze “mai de aproape”?
Am mai auzit ca obiectivele de kit nu ar fi de o buna calitate. Dumneavoastră ce ziceți?
18th August 2014 at 2:13 am
1. In principiu, aveti dreptate in legatura cu utilitatea celor doua obiective !
2. Obiectivele de KIT acum sunt mai performante fata de cele de acum cativa ani. Pentru inceput sunt foarte bune… Nu are sens sa dati acum bani multi pe un obiectiv. Puteti face treaba asta doar atunci cand veti dori si veti simti ca vreti mai mult decat un obiectiv de KIT !
21st August 2014 at 12:05 pm
Foarte multe de invatat, multe multumiri!
Relativ la punctul 11, nemiscarea camerei: daca aparatul are un display pe care puteti sa-l vedeti de la 1/2 metru, puneti cureaua dupa gat, intindeti-o cat va permite si in felul acesta se rigidizeaza pozitia camerei.
7th September 2016 at 8:36 pm
Salutare.Multumesc in primul rand pentru ajutorul pe care mi l’a oferit blogul dumneavoastra,si in al doilea rand multumesc anticipat pentru raspunsul pe care mi’l veti da la intrebarea:Ce sa aleg,ca prim aparat foto tip Dslr,intre Sony A58k si Nikon 3300?Precizez ca iubesc sa fotografiez apusul,florile,si in curand foarte multe peisaje marine.
10th September 2016 at 5:02 pm
Este greu sa va dau un sfat, fiindca vorbim de doua branduri diferte, din multe puncte de vedere. Deocamdata oferta la obiective si alte accesorii este mult superioara la Nikon.
Dar credeti-ma ca mai putin conteaza aparatul !