24T. Să explorăm profunzimile fotografiei cu Layere, Măști, Blending Mode și Smart Object
By adminFotografia este o artă captivantă și în continuă evoluție, oferind artiștilor posibilitatea de a-și exprima creativitatea și de a transmite mesaje puternice prin intermediul imaginilor. Însă, pentru mulți începători, universul complex al editării fotografice poate părea de cele mai multe ori copleșitor și intimidant. Tocmai de aceea mulți renunță de la început la ideea de a edita o imagine, spunând că pentru ei „fotografie” este cea care a rezultat din aparat. De la concepte precum layere și măști până la smart object, există o serie de instrumente și tehnici care pot transforma o simplă imagine într-o capodoperă vizuală.
În zilele noastre să ai acces la un program de editare foarte puternic așa cum este Photoshop nu mai este un lux, deoarece la 9,51 Euro/lună (inclusiv TVA) puteți sa descărcați și să aveți acces la tot, inclusiv la filtrele neurale (care folosesc inteligența artificială) și astfel să folosiți legal acest program. Pentru cine vrea să facă acest lucru, trebuie să-și creeze un cont la Adobe și de AICI șă meargă mai departe !
În acest articol, îmi propun să explorăm aceste concepte fundamentale într-un mod accesibil și ușor de înțeles, adresându-mă în special celor care abia își încep călătoria în lumea fascinantă a fotografiei digitale. Va fi doar o prezentare și nu metode de lucru. Se știe că o simplă acțiune de editare se poate face în Photoshop prin multe metode și tocmai aici este frumusețea și utilitatea acestuia !
Indiferent dacă sunteți un pasionat începător sau un fotograf amator în devenire, acest articol vă va oferi instrumentele de bază necesare pentru a explora și a experimenta cu succes lumea fascinantă a editării fotografice. Totuși trebuie să spun de la început că ceea ce voi prezenta este doar o sinteză a celor mai importante aspecte ale Photoshop-ului, presupunând totuși că v-ați pus la punct cu instrumentele de lucru, acea bară verticală din stânga spațiului de lucru…
Dacă nu ați făcut încă aceasta vă recomand ca mai întâi să asimilați instrumentele de lucru (Tools) !
LAYERE (straturi)
Un Layer (strat) este o imagine stivuită peste altă imagine. Avantaj: Se aplică efectul pe strat și nu pe imaginea inițială și în acest fel se lucrează nedistructiv.
Pentru început este bine să vedem ce conține fereastra destinată layerelor !Layer Filter – Filtrul de straturi – vă permite să găsiți mai ușor straturile în funcție de nume, culoare, efect, grup etc.
Opacity – Opacitate – 0 = transparent, 100% complet opac. Se poate regla din cursor sau tastând procentul dorit.
Blending Mode – Modurile de amestecare. Se schimbă modul de cum un strat influențează pe cel de dedesubt. Foarte bun pentru diferite efecte.
Fill – Umplere. Ajustează cantitatea de opacitate a pixelilor și uneori, doar la anumite moduri, felul de cum se proiectează un strat ce altul.
Visibility – Vizibilitatea. Apare acel ochi ! Dacă apare atunci stratul este vizibil. Dacă se dă click pe el, ochiul dispare, ceea ce înseamnă că stratul devine invizibil, deci nu mai are niciun efect.
Lock – Blocare. Acel lacăt indică faptul că stratul este complet protejat la orice editare. Dacă se dă click pe lacăt, stratul devine editabil și se transformă în „Layer 0”.
Link – Legătură. Vă permite să legați straturile între ele. Util pentru aplicarea aceluiași efect la toate straturile care sunt legate. Se selectează straturile (cu CTRL apăsat) și apoi se dă click pe pictograma cu lanțul. Faptul că straturile sunt legate se vede din pictograma lanțului care apare în partea dreaptă a stratului.
Layer Effects – Efectele stratului. Sunt efecte speciale (stiluri) care se pot aplica straturilor. De fapt sunt niște setări mai amănunțite ale stilului respectiv.
Add Layer Mask – Adăugare mască de strat. Cu acest buton se adaugă o mască la stratul selectat, putând să pictați părți ale stratului fără a afecta imaginea originală.
Add Adjustment Layer – Adăugați un strat de ajustare. Este poate cea mai folosită metodă prin care se pot face diferite ajustări de imagine (culoare, saturație, contrast, gradient, filtre etc) fără a se afecta imaginea originală. Ele pot fi modificate oricând.
Create a New Group – Creează un nou Grup de straturi. Un instrument foarte bun pentru organizarea straturilor. Straturile se marchează și apoi se dă click pe această pictogramă sau se apasă combinația de taste CTRL+G.
Create New Layer – Creare un layer nou. La versiunile moderne de Photoshop această pictogramă s-a înlocuit cu una care are un „+”. S-a înlocuit doar pictograma, fiind din punctul meu de vedere mai sugestivă.
Delete Layer – Șterge stratul. Un strat se șterge trăgându-l peste această pictogramă sau să-l marcați și să dați click pe pictograma coșului de gunoi. Un strat se mai poate șterge dacă îl selectați și apăsați tasta DELETE sau click dreapta pe stratul selectat și apoi Delete Layer.
– Un layer nou se creează cu Layer/New/Layer… (SHIFT+CTRL+N)
– CTRL + J = se creează un layer ca o copie a background-ului. Este recomandat ca orice editare să înceapă cu CTRL+J sau cu o copie a background-ului. Aceasta se face trăgând stratul background peste pictograma „+” (Create New Layer) de lângă pictograma coșului de gunoi (în partea de jos a ferestrei layer).
– Layerele se creează automat (aproape la fel ca și măștile)
– când se editează un text cu Type;
– când se trage o imagine peste altă imagine;
– când se decupează ceva și acea selecție devine o mască.
– Când sunt mai multe layere (cel puțin două) selecția lor se face folosind Move Tool ca în figura de mai sus. Acest tip de selecție este foarte util atunci când sunt mai multe straturi cu texte sau alte obiecte, deoarece va apărea selectat pe spațiul de lucru ce obiect sau text aparține stratului respectiv.
– Când sunt mai multe layere, pentru o administrare mai bună, ele se pot redenumi făcând dublu click pe scrisul care apare în dreptul layerului. Layer-ele care au o legătură între ele pot fi grupate. Gruparea se face prin marcarea layerelor și apoi CTRL+G.
– Marcarea layerelor se face cu un click pe ele. Pentru a selecta mai multe layere se ține apăsată tasta CTRL în timp ce se dă click pe straturile pe care vrem să le selectăm. Dacă sunt foarte multe layere, pentru a le selecta pe toate dintr-o dată, se marchează primul layer și cu tasta SHIFT apăsată se marchează ultimul layer.
– Pentru a se umple un layer cu o culoare deja selectată, se selectează layerul și se apasă pe tastele ALT și Delete, în același timp.
Layerele pot fi de mai multe feluri:
– Grupuri de layere (Layer group)
– Layere care conțin Text (Type layer)
– Straturi de ajustare (Adjustement Layer)
– Straturi de stil (Layer Styles)
– Mască de straturi (Layer Mask)
– Obiect inteligent (Smart Object) – un tip special de strat, care avantajul că asupra lui se poate reveni oricând cu modificări.
MĂȘTILE în Photoshop
– Masca permite să se aplice un efect (culoare, sharpness, contrast, saturație etc) doar pe o anumită zonă din imagine. Este o noțiune cheie care trebuie stăpânită bine în Photoshop.
– O mască se adaugă la un click pe pictograma care apare încercuită cu roșu în imaginea de mai sus.
– O mască se creează automat atunci când se dă click pe „Adjustment Layer”, acel cerc tăiat, în alb și negru care apare încercuit cu roșu.
– O mască mai poate fi creată și dintr-o selecție.
– Inițial, atunci când este creată, o mască este albă (transparentă) și în acest fel efectul aplicat este lăsat să treacă 100%. Este exact ca și cum am aplica o folie transparentă peste o imagine printată.
– O mască poate fi și neagră, adică să acopere 100% imaginea de sub ea.
Cum se face… Se selectează masca transparentă (care apare ca fiind albă) și se inversează în neagră, cu combinația de taste CTRL+I.
Cu pensula (Brush – B) se desenează zona unde trebuie aplicat efectul. Dacă masca este transparentă, zona desenată va apărea pe mască cu negru, ca în imaginea de mai sus. Foarte important este ca masca să fie selectată.- Uneori este recomandat ca efectul să se aplice în acest fel, pe o mască neagră, dar cu pensula albă.
– Când se desenează o mască se aplică aceleași opțiuni ca la Brush (B).– Dacă, de exemplu, aveți o mască albă și ați pictat cu Brush negru, dar ne dăm seama că am greșit, atunci putem corecta greșeala prin pictarea cu Brush alb. Albul sau negrul se selectează de la „Set foreground color” din bara verticală de unelte și se schimbă rapid între ele cu tasta X.
– Ca să se șteargă o mască care a fost creată din greșeală sau dacă se vrea a fi refăcută în totalitate, atunci aceasta se selectează (se dă click pe ea) și apoi se dă click pe pictograma coșului de gunoi.
– Între mască și stratul pe care este creată apare un lanț, ceea ce indică că masca este legată de strat și efectul de pe ea se aplică și stratului. Pentru a dispărea această legătură și fiecare să lucreze independent se dă un click pe lanț (Unlink Mask).
Scurtături utile, pentru a lucra mai rapid:
– ALT (din stânga tastaturii) plus click pe mască = arată masca pe tot ecranul
– ALT (din dreapta tastaturii) plus click pe mască = face o selecție a ceea ce s-a pictat pe mască
– ALT plus click dreapta pe mouse = când se mișcă mouse-ul se modifică rapid dimensiunea brush-ului
– SHIFT plus click pe mască = se ascunde efectul măștii.
BLENDING MODE (moduri de îmbinare)
– Blending mode sunt foarte importante în Photoshop, deoarece prin aceste opțiuni se schimbă felul de cum se proiectează un layer pe altul.
– Pentru a se aplica efectul trebuie să existe cel puțin două layere.
– În editarea foto se folosesc Normal (și mai puțin Disolve) și următoarele 3 secțiuni: Dark, Light și Contrast. Restul se folosesc în grafică și de aceea nu are sens să încărcăm articolul cu acestea.
1. Secțiunea Dark (închis) = Darken – Multiply – Color Burn – Liniar Burn – Darken Color.
Pixelii mai închiși la culoare de pe layerul de deasupra se proiectează pe cel de dedesubt iar pixelii deschiși la culoare rămân transparenți, deci nu apar.
Multiply – ce este negru se vede pe stratul de dedesubt, albul nu se vede, gri se vede în funcție de opacitate.
Color Burn – introduce culoare și închide imaginea, dar nu se atinge de negru și alb absolut.
Linear Burn – introduce culoare și închide imaginea, dar acționează și asupra lui alb și negru.
La Color Burn și Linear Burn „fill” acționează diferit față de celelalte moduri în sensul că „fill” schimbă modul în care se proiectează un layer pe celalalt.
2. Secțiunea Light (deschis) = Lighten – Screen – Color Dodge – Linear Dodge – Lighter Color. Totul se întâmplă invers față de secțiunea Dark. La Screen, un fundal perfect negru nu se va proiecta pe layerul de dedesubt.
3. Secțiunea contrast = Overlay – Soft Light – Hard Light – Vivid Light – Linear Light – Pin Light – Hard Mix
Se deschid pixelii mai deschiși și se închid pixelii mai închiși
Overlay – crește contrastul mai dur
Soft Light – crește contrastul mai soft. Nu se atinge de gri 50%.
Hard Light – Un contrast mai teribil, care dă un aspect mai romantic
Vivid Light și Linear Light – introduc culoare și contrast.
Pin Light și Hard Mix – nu se folosesc în editarea foto, ci în grafică.
4. Următoarea secțiune nu se folosește în editarea foto, fiind folosită în design și grafică.
5. Ultima secțiune = Hue – Saturație – Color – Luminosity. Aceste opțiuni sunt folosite atunci când se dorește ca pe un alt strat să se proiecteze doar nuanța, saturația, culoarea, respectiv luminozitatea straului de deasupra.
Pentru o navigare rapidă și pentru a vedea efectul LIVE, cu Move Tool selectat, se apasă pe SHIFT și tasta + sau –.
Smart Object (Obiect inteligent)
Un Smart Object este un layer (strat) care conține aceleași informații despre imagine, exact ca un layer normal, numai că acesta păstrează informațiile despre imaginea sau obiectul inițial.
Dintre caracteristicile inteligente care pot fi făcute cu acest tip de layer enumerăm:
– Poate efectua transformări nedistructive ale unei imagini, putând să o redimensionați, să o rotiți, înclinați etc, fără ca distorsiunea aplicată să ducă la pierderea pixelilor, deci fără a se pierde ceva din calitatea originală a imaginii.
– Puteți să aplicați filtre nedistructive fără a le face permanente, putând să le ajustați ulterior și să reveniți la setările inițiale în orice moment, ceea ce este un avantaj enorm.
– Puteți să încorporați imagini vectoriale din Illustrator sau alt program similar, fără a fi nevoiți să le transformați în pixeli.
Smart Object contribuie la menținerea calității și precizia procesului de editare, asigurând rezultate profesionale. De asemenea, prin folosirea Smart Object se pot redimensiona eficient fișierele și de aceea poate fi considerat unul dintre cele mai puternice unelte din domeniul editării imaginilor.
Un strat se transformă în Smart Object dacă se dă click dreapta pe layer și se alege opțiunea „Convert to Smart Object”.
În final, sper că acest articol v-a oferit o introducere în lumea fascinantă a editării fotografice, prin intermediul layerelor, măștilor, blending mode-urilor și Smart object. Aceste concepte, deși inițial pot părea complexe, devin tot mai accesibile odată ce începeți să le experimentați și să le înțelegeți pe deplin. Articolul nu s-a vrut o detaliere a modului de lucru cu acestea, ci s-a făcut o prezentare a lor, urmând ca acestea să fie aprofundate de cititor. Cu alte cuvinte, este un punct de pornire în editarea foto.
Pentru cei dornici să exploreze în profunzime această artă captivantă, vă încurajez să continuați studiul și să experimentați în Photoshop sau cu alte programe de editare foto. Există o mulțime de tutoriale, resurse și comunități online care vă pot oferi sprijin și inspirație în această călătorie.
Lista se completează în permanență, așa că este bine să mai verificați dacă au mai fost adăugate clipuri noi !
Continuați să învățați și să vă dezvoltați abilitățile în editarea fotografică și veți fi surprinși de rezultatele incredibile pe care le puteți obține !
Postati un comentariu