Subscribe via RSS

20 T. Mirrorless sau DSLR ?

By admin

“Nu contează ce echipament folosiți, contează cât de bine îl utilizați”.

Sam Abell

Primele aparate fără oglindă, acele rangefinder au apărut la începutul anilor 2000, numai că acelea nu aveau obiective interschimbabile. Abia prin anul 2008 au apărut astfel de aparate cu obiective interschimbabile și cam tot de atunci a apărut și denumirea de MIRRORLESS.
Acum circa 10 ani, într-o discuție, afirmam că tehnologia mirrorless va reprezenta viitorul și ușor, ușor, aparatele mirrorless vor înlocui DSLR-urile… Discuția a fost destul de interesantă cu argumente pro și contra ! Era totuși o perioadă când piața era destul de firavă și prețurile erau și mai mari decât acum. Atunci mirroless-ul era considerat un moft !

Pentru cine nu știe, principala diferență a aparatelor mirrorless față de dslr-uri este tocmai lipsa oglinzii și implicit a acelei pentaprisme care face ca imaginea reflectată de oglindă să ajungă în vizor. Asta este diferența fundamentală între cele două sisteme. Cu siguranță, fără a discuta prețurile care la urma urmei sunt dictate de piață, între cele două sisteme există și alte deosebiri dar și asemănări și tot așa există avantaje și dezavantaje…
Vizual, puteți înțelege această diferență AICI !

Pentru o persoană care s-a apucat acum de fotografie și nu a avut de a face cu sistemul DSLR sau a avut de a face foarte puțin și a trecut direct la mirrorless nu prea are ce diferențe să vadă.

Încă de la început trebuie să spun că formarea imaginii pe senzor este aceeași în ambele sisteme. Așa cum am arătat mai sus, la DSLR, imaginea ajunge pe oglindă, este reflectată prin prismă și ajunge pe vizor. În momentul declanșării, oglinda se ridică și atunci lumina ajunge pe senzor și se formează imaginea. La mirrorless, lumina ajunge direct pe senzor și de aici sunt diferențele constructive cu avantaje și dezavantaje.

Dintre avantajele sistemului mirrorless față de DSLR putem enumera, fără a exista vreo ordine anume:

  1. Mărime mai mică a corpului mirrorless-ului deoarece nu mai există acel sistem mecanic de rabatare a oglinzii. De aceea, în general, mirroless-rile sunt mai subțiri și mai ușoare. Spun în general, deoarece există și modele de mirrorless care sunt totuși mari sau mai bine zis, nu sunt mai mici decât aparatele DSLR !
  2. Lipsa oglinzii face ca să nu mai existe acel zgomot la declanșare generat de mișcarea oglinzii și a contactului acesteia de corpul aparatului, la revenire în poziția inițială. Sistemele de amortizare nu elimină zgomotul oglinzii, chiar dacă unele modele mai noi au o opțiune de declanșare silențioasă. În realitate zgomotul este doar cu puțin mai mic…
  3. Un avantaj, discutabil din punctul meu de vedere, este că la mirrorless imaginea apare în permanență pe vizorul electronic sau pe displayul aparatului. Imaginea este corelată cu expunerea rezultată din combinația diafragmă – timp de expunere – ISO. Este un fel de LIVE VIEW de la DSLR. Spun că este un avantaj discutabil, fiindcă majoritatea începătorilor nu vor mai gândi expunerea atât timp cât poți obține o imagine bună doar acționând niște rotițe sau butoane.
  4. Sistemul de focalizare este mai rapid cu foarte multe puncte AF pe tot cadrul, ba mai mult la mirrorless-uri au apărut opțiuni noi ca urmărirea subiectului și focalizare pe el, urmărirea ochilor etc. Nu trebuie ignorată că există un AF activ după fiecare cadru, chiar în rafală. Cei care fac wildlife și sport știu cel mai bine care este utilitatea unui astfel de autofocus.
  5. Calitatea filmării în general este mai bună la mirrorless.

Aici nu are rost să discutăm despre cine are autofocusul mai rapid, calitatea imaginii mai bună sau care are cel mai mare număr de cadre pe secundă, deoarece acestea sunt comparații de principiu și nu între modele aparținând aceleiași clase.

Dintre dezavantajele mirrorless-urilor putem aminti:

  1. Oferta actuală a obiectivelor, având în vedere impactul mai recent asupra pieții, este mai redusă în comparație cu cea a DSLR-urilor. Pe de altă parte prețurile acestora este puțin mai ridicat, dar se pare totuși că la obiectivele mirroless există totuși un plus de calitate. Cu siguranță, această diferență nu va mai exista peste câțiva ani sau poate va dispărea mai repede de cum ne așteptăm sau foarte posibil ca balanța să se schimbe în favoarea mirrorless-urilor !
  2. Ca o consecință directă a vizualizării imaginii formate direct pe display sau în vizorul electronic, la mirrorless-uri apare un consum suplimentar de energie, care în mod indiscutabil duce la micșrarea numărului de cadre sau a timpului de filmare cu un acumulator. Este un neajuns, dar nu este așa de mare… Cu toate acestea ultimele modele de mirrorless au rezolvat cât de cât această problemă. Dar trebuie să recunoaștem că se pot atașa grip-uri sau se pot achiziționa acumulatori suplimentari.
  3. Imaginea din vizorul electronic este generată electronic și oricât de bine este făcută nu este ca cea care apare în vizorul DSLR-ului, care este una reală ! Imginea la DSLR se “întrerupe” doar pe perioada basculării oglinzii care de obicei este foarte scurtă.
  4. Un dezavantaj care poate fi ușor ignorat este o foarte mică întârziere, aproape insesizabilă a vizorului electronic. Nu vorbim despre acel “lag”, întârzierea la declanșare care exista la primele modele. Asta s-a rezolvat demult, declanșarea făcându-se exact ca la DSLR, fără întârziere. Vorbim despre o foarte mică înghețare a imaginii după declanșare, dar așa cum am spus este insesizabilă, care nu îngreunează în vreun fel acțiunea, dar trebuie să fim corecți și să spunem că deocamdată ea există !
  5. Absența oglinzii, care este ca un obstacol între exterior și senzor atunci când se schimbă obiectivele, fac ca mirroless-urile să fie predispuse într-o măsură mai mare a ajungerii prafului pe senzor. Rezolvarea este ca la fiecare schimbare de obiectiv să suflați aer cu o pompă de aer pe senzor. Din câte știu producătorii s-au gândit și la lucrul acesta… De exemplu Canon EOS R are o perdea peste senzor care acoperă senzorul atât timp cât aparatul este oprit. În felul acesta este aproape imposibil să ajungă praf pe senzor, atât timp cât schimbarea obiectivelor se face cu aparatul oprit. Probabil sunt și alte modele cu o astfel de facilitate.
  6. În general, cu mici excepții, prețul de achiziție al corpului unui mirrorless este mai mare decât la DSLR, cel puțin la acest moment.

Așa cum am spus, am enumerat avantajele și dezavantajele privite în general, dar în funcție de situație cineva va opta în continuare fie pentru DSLR fie pentru mirrorless, fiindcă în continuare piața este foarte bogată. Un lucru este clar, cum nici fotografia pe film nu a dispărut, tot așa nici DSLR-urile nu vor dispărea. Totuși, odată cu intrarea pe piață și uneori reclama agresivă a diferitelor modele de mirrorless a făcut ca mulți fotografi să migreze de la DSLR către mirrorless. Principalul efect a fost scăderea prețului la DSLR-urile second hand ! Urmărind ofertele de pe site-urile de vânzări de la noi sau din alte țări vă veți convinge de acest lucru. Acesta poate constitui și un avantaj pentru cei care doresc să-și ia un DSLR mai bun sau full frame.
Un lucru mai trebuie sa avem în vedere ! Așa cum lesne se poate observa a început o cursă nebună în dezvoltarea sistemului mirrorless, atât a corpurilor cât și a obiectivelor. Pe grupurile de profil văd că au apărut zvonuri despre viitoarea apariției Canon R7, iar de obiective nu mai zic ! Asta îmi amintește de începuturile DSRL-urilor când un aparat devenea după cca 2 ani învechit moral… Tocmai de aceea spuneam că viitorul le aparține, până în momentul în care altceva va domina piața !

Ca o persoană care a probat destule aparate, având în vedere că am luat contact cu lumea fotografiei încă din anul 1975, m-am hotărât, după multă analiză și studiu, să trec pe acest sistem mirroless. Am analizat avantajele și dezavantajele și am ajuns la concluzia că este bine să fac acest pas… Nu zic să faceți la fel, dar zic că este o opțiune care poate fi serios luată în seamă.
Având până acum DSLR-uri Canon am cumpărat zilele trecute un Canon EOS RP cu un adaptor pentru obiectivele EF !
UPDATE ! Am reușit să fac și un review despre aparatul Canon RP care poate fi citit AICI !

Spre pagina de start !

Postati un comentariu