19T. Printarea imaginilor
By adminZilele trecute, un prieten m-a intrebat de ce nu am facut niciun articol in legatura cu printarea imaginilor… Chiar a avut dreptate, fiindca a fost un subiect aproape nedezbatut !
Asa ca, am sa incerc sa va spun cate ceva despre aceasta operatiune…
In trecut, in era filmului, copierea imaginilor pe hartia fotografica, nu era o mare problema pentru un fotograf amator. Treaba era destul de simpla ! Iti cumparai un aparat de marit, niste tavi pentru developare, hartie fotografica, un bec colorat in rosu si in principiu cam atat. Mai trebuia gasit un loc in casa unde sa te desfasori. De obicei, la majoritatea, locul ideal era in baie, tocmai pentru faptul ca exista apa curenta ! Situatia se complica in momentul in care iti trecea prin cap sa te apuci de fotografia color ! Circa 3 ani, inainte de 1989, am lucrat numai fotografie color, dar pe langa faptul ca au crescut cheltuielile prin achizitionarea unui aparat de marit cu cap color, au crescut si exigentele tehnice impuse de procesul de prelucrare. Nu mai vorbim ca stabilirea dominantei de culoare (un fel de balans de alb) era o mare problema in lipsa unui analizor de culoare, care era practic inccesibil pentru oamenii de rand, din care faceam si eu parte.
Astazi lucrurile s-au schimbat in totalitate si pot sa spun asta fara sa gresesc !
In principiu este mai simplu, cel putin la prima vedere…
Asa ca, fara sa vreau, am trecut si eu prin incercarile tehnologiei moderne ! Trecerea nu a fost grea, dar la inceput nu prea am fost impresionat de rezultate…
Ca multi altii, la inceput, prin 2002, cand mi-am luat un aparat foto digital (un lux la acea vreme si cu un pret pe masura pentru marea rezolutie de 3 MPix !), am facut foarte multe poze, cred ca 2-3.000, pe care le-am stocat in calculator, apoi pe CD-uri… Obisnuit cu o fotografie fizica, pe hartie, la un moment dat m-am simtit oarecum depasit de situatie, fiindca imprimantele erau scumpe, fara sa mai vorbesc despre hartie si mai ales despre cerneala.
Prin 2003 cand m-am hotarat sa iau o imprimanta color, oferta era destul de saraca, la fel si sursele de informare ! Asa ca am ales o imprimanta color Epson pentru format A4, care era in top atunci. Nu ii mai stiu tipul, dar stiu ca pretul a fost destul de consistent, dar ceea ce m-a deranjat cel mai mult era cartusul color care costa destul de mult si nu tinea cat as fi vrut eu ! Am facut printari si pe hartie normala si pe hartie fotografica Epson, la o calitate multumitoare, cel putin pentru cerintele pe care le aveam atunci.
Au mai urmat si alte imprimante, dar de remarcat a fost o imprimanta foto HP D7260, care din pacate s-a stricat dupa ce a iesit din garantie si careia ii atasasemm un sistem de alimentare CISS, despre care voi vorbi mai jos. Dupa aceea am luat binecunoscuta imprimanta Epson L800, care intr-adevar isi face treaba foarte bine si dupa 4-5 ani de folosinta, uneori destul de intensa.
Cu toate acestea, la acest moment cand oferta este extrem de bogata si pentru toate buzunarele, este greu sa recomanzi ceva anume si acest lucru face sa incurce si mai mult socotelile multor fotografi amatori, care din diferite motive vor sa-si printeze singuri realizarile.
De aceea, va recomand, ca prim pas, atunci cand va ganditi sa va achizitionati o imprimanta foto, este sa va ganditi la cati bani vreti sa cheltuiti pentru acest proces. Dar cand va ganditi la costuri, trebuie sa va ganditi si ca va trebui sa cumparati la un moment dat cerneala si hartia foto. Acest cost total trebuie raportat la cantitatea aproximativa de print-uri pe unitatea de timp sau pe un eveniment anume, pentru a face o estimare cu privire la costurile pe un singur print. Acum depinde si de calitatea pe care o doriti, fiindca pretul/print va scadea foarte mult in functie de hartia folosita si mai ales de cerneala. Unele persoane aleg sa printeze pe hartie de slaba calitate si ieftina, folosind o cerneala, la fel de ieftina. Acum nu se discuta gusturile sau cum alege fiecare sa-si faca treaba, atunci cand vorbim despre calitate. Subiectul acesta l-am analizat putin AICI !
Vorbind despre calitate, va recomand o imprimanta buna, de top cu un cost/print scazut atunci cand folositi atat cerneala cat si hartia recomandata de producator (Epson L800). Acum pe piata sunt imprimante care au din fabricatie un sistem de alimentare cu CISS care inlocuiesc cu succes binecunoscutele cartuse de imprimanta. Avantajul sistemului CISS este ca se poate alimenta sistemul cu cerneala care se gaseste la preturi mici/100 ml si costurile scad foarte mult in comparatie cu cartusele. Si aici se pot face discutii… Multa lume, dupa iesirea din garantie a imprimantei, sau chiar inainte de aceasta, recurg la cerneala obisnuita, care este foarte ieftina si nu mai cumpara cerneala producatorului. Chiar daca scad drastic costurile (in detrimentul calitatii), folosind o alta cerneala fata de cea recomandata de producator, care este mult mai ieftina, apar dezechilibre in ceea ce privesc culorile produsului final. Trebuie sa stiti si faptul ca astazi se pot adapta sisteme CISS la aproape orice imprimanta, iar costurile nu sunt mari. Practic, se livreaza un set de cartuse identice cu cele originale, care sunt conectate prin cate un furtun de un recipient care se umple cu cerneala. Acest site, pe care il recomand, poate fi un punct de plecare pentru dotarea imprimantei dumneavoastra cu un sistem CISS.
Asa cum aratam in acest ARTICOL, managementul de culoare este o problema destul de delicata atunci cand doresti calitate. Cu alte cuvinte trebuie realizata o “aliniere” in ceea ce priveste sistemul de culoarea pe tot parcursul fluxului prelucrarii unei imagini, incepand din aparatul de fotografiat/scaner, monitor, imprimanta, adica aceleasi nuante de culoare care apar pe monitorul calculatorului sa se regaseasca si pe fotografia printata. Nu voi relua aceste explicatii, fiindca au fost dezbatute in articolul despre managementul de culoare.
Imprimantele moderne folosesc profile de culoare in functie de hartia pe care o recomanda. Cu alte cuvinte, atunci cand folosim cerneala si hartie recomandata, softul imprimantei “stie” ca pentru cerneala originala si tipul de hartie folosit trebuie sa foloseasca un anumit profil de culoare, adica va face corectiile necesare pentru ca imaginea de pe monitor sa fie identica, in ceea ce priveste culorile, cu cea rezultata pe hartie.
In realitate, situatia este mult mai complicata…
In cazul in care se foloseste o alta cerneala si un alt tip de hartie foto, pentru realizarea unei calitati mari ale print-ului este absolut necesar sa se foloseasca un KIT de calibrare. Rezultatele sunt uimitoare, dar si pretul unui astfel de KIT depaseste cu mult costul unei imprimante obisnuite.
In cazul in care folositi o cerneala “no name” si o hartie ieftina, va recomand totusi o metoda, mai neprofesionista, dar care da rezultate ! Folositi metoda inversa, adica, printati o imagine, de preferat, una de test (se gasesc pe Internet foarte multe), cu setarile implicite ale imprimantei. De obicei culorile vor fi putin diferite pe hartie in comparatie cu ceea ce este pe monitor. In acest caz aveti doua posibilitati : fie modificati culorile monitorului pentru a fi cat mai identice cu cele de pe hartie (ceea ce nu prea va recomand), fie modificati setarile de culoare ale imprimantei astfel incat culorile de pe monitor sa coincida cu cele de pe hartie. Puteti chiar salva aceste modificari pentru a fi folosite atunci cand veti folosi acel tip de cerneala si de hartie. Pentru a nu da nastere la discutii fara sens, repet, aceasta metoda este una de compromis, dar, care poate rezolva intr-o oarecare masura aceasta problema !
Fata de era filmului si a copierii imaginii pe hartie, cand practic oricine, cu putina indemanare si putina experienta, putea realiza un print bun, astazi, sa ajungi la rezultate de calitate, in concordanta cu cerintele timpului, trebuie sa stapanesti anumite abilitati in folosirea calculatorului dar si cunostinte cat de cat temeinice in folosirea unui program de editare. Sigur ca acestea pot lipsi atunci cand intervine conceptia veche “merge si asa” sau “multi vad putini cunosc”!
Pe langa faptul ca trebuie sa stim sa folosim un program de editare, trebuie sa avem putin habar despre rezolutia unei imagini, despre rezolutia unei imprimante (DPI), dar si despre faptul ca a printa corect o imagine pe un anumit format de hartie, imaginea electronica trebuie sa aiba un minimum de rezolutie. Acestea sunt aspecte pe care multi le-au invatat din practica, dar ele sunt explicate in orice manual de operare al imprimantei !
O alta problema este zgomotul de imagine, despre care am vorbit in acest articol !
Acest zgomot de imagine apare mai pronuntat pe imaginea electronica, cea pe care o putem vedea pe LCD-ul aparatului foto sau pe monitorul calculatorului, acele puncte de culori diferite ca urmare a folosirii unui ISO ridicat. Atunci cand vom printa acea imagine veti vedea ca acel zgomot de imagine nu va mai fi asa pronuntat sau poate chiar va fi inexistent, daca am ales o rezolutie de printare corecta.
Trebuie sa stiti ca exista un tip de imprimante, putin mai scumpe si dedicate doar pentru imagini alb-negru. Sigur ca se poate printa o imagine alb-negru si cu o imprimanta foto obisnuita, dar atunci cand se doreste o calitate excesiva, mai ales in cazul print-urilor comerciale, ori in expozitii foto cu pretentii, se folosesc astfel de imprimante cu cartuse de cerneala cu multe nuante de gri ! Aceste tonuri de gri permit printarea unui numar mare de astfel de tonuri, intermediare intre alb si negru, rezultand un “dinamic range” impresionant. Si pentru ca totul sa fie perfect, se foloseste o hartie alb negru speciala, de multe ori cu insertie textila, cu preturi pe masura (min. 20 lei /o coala A3).
Tot asa exista si imprimante pentru realizarea print-urilor foarte mari, la care hartia este sub forma de rola, ori imprimante color laser, dar aici nu mai vorbim despre utilizatorii obisnuiti !
Nu in ultimul rand, exista imprimante, mici si portabile, care pot printa imaginile direct din aparatul de fotografiat, pe un format de 10×15 cm, la costuri acceptabile. Imprimarea nu se face cu cerneala, ci este realizata prin transfer termic, cu calitate foarte buna si rezistenta in timp foarte mare (peste 50 de ani). Un kit contine 108 coli de hartie si 3 “cartuse” care de fapt sunt niste folii colorate pe un sistem de rulare.
Si ca am vorbit despre rezistenta unui print, trebuie sa va spun ca in cazul expunerii la soare a unui print realizat prin metoda clasica, cu cerneala, calitatea acestuia se deterioreza odata cu trecerea timpului. Umezeala, atunci cand ea exista, este la fel un factor puternic degradant al culorilor. De aceea sunt tipuri de hartie foto care au si un strat de protectie pentru lumina UV. In cazul in care print-urile sunt inramate si expuse intr-o incapere obisnuita, ferita de lumina directa a soarelui acestea rezista foarte bine multi ani.
Mai exista o modalitate de a imprima, dar nu pe hartie, ci pe fata CD-urilor. Multe imprimante fac acum acest lucru, iar CD-urile au o fata alba mata pe care se printeaza. Este o modalitate foarte buna de prezentare si este abordata din ce in ce mai mult de fotografii profesionisti, dar si de cei amatori !
Nu in ultimul rand, fotografii profesionisti, care se ocupa cu evenimentele stiu ca exista firme specializate care produc la o calitate exceptionala printuri sub forma albumelor. Fotografii obisnuiti isi pot printa micile evenimente din viata prin sistemul de fotocarte. Cu un pret mic iti poti tipari, intr-un mod personalizat, propriul album. Tot ce ai de facut este sa descarci imaginile, sa ti le aranjezi cum vrei in pagina si primesti micul album acasa !
In ceea ce priveste intretinerea imprimantelor, aceasta se face de obicei prin softul livrat cu acestea si consta in principal prin autocuratirea capului de imprimare si alinierea capului de imprimare. Intretinerea cu ajutorul softului livrat se poate face periodic sau inaintea unei sesiuni de printare. Trebuie sa stiti totusi ca prin autocuratirea si alinierea capului de imprimare se consuma mai multa cerneala si de aceea este bine ca o astfel de intretinere sa o faceti cand este nevoie. Va fi nevoie de intretinere in momentul in care pe print apar linii colorate diferit, imagini mai neclare sau suprafete cu tonalitati anormale.
Ca sfat, va recomand ca atunci cand nu folositi un timp mai indelungat imprimanta, sa printati la o luna 2-3 mici print-uri, pentru a nu se infunda capul de printare si sa fiti obligati sa recurgeti la softul de intretinere.
Problema printarii de foarte mare calitate este oarecum complicata si astazi tehnologia a ajuns foarte departe in acest sens, cu costuri pe masura, de obicei inaccesibile unui fotograf obisnuit, fiind folosite in principal in cazul albumelor de arta tiparite in multe exemplare.
Prin aceasta mica prezentare am incercat sa prezint in linii generale, fara a avea pretentia ca am atins toate problemele, ceea ce inseamna o printare de calitate pentru un fotograf obisnuit…
Nu trebuie sa uitati ca imaginea finala, sub forma print-ului, pe care o veti livra unui potential client spune totul despre dumneavoastra.
Degeaba imaginea electronica este perfecta daca printarea nu este de calitate !
============================================================
Incepand din data de 2 februarie 2013, am realizat o emisiune TV la un post local de televiziune, intitulata “Fotomagica”. Aceasta a fost difuzata in fiecare zi de miercuri, incepand cu ora 20. Cele 12 emisiuni pot fi vizualizate pe youtube:
Pagini din istoria fotografiei – https://www.youtube.com/watch?v=NZ1t_wMiAWY&t=20s
Expunerea in fotografie – https://www.youtube.com/watch?v=rSl1prruy-Y&t=348s
Fotografia de portret – https://www.youtube.com/watch?v=Ri2EO-gcPTI&t=6s
Metode prin care putem scoate in evidenta subiectul intr-o fotografie – https://www.youtube.com/watch?v=R2AbkyMDY2I&t=56s
Spatialitatea in fotografie. Numarul si proportia de aur. Balansul de alb. Managementul de culoare – https://www.youtube.com/watch?v=uEMU-d7gY1I&t=39s
Introducere in compozitia fotografica – https://www.youtube.com/watch?v=v_olO6r3N6I&t=66s
Obiectivele și accesoriile folosite in fotografie – https://www.youtube.com/watch?v=_72-XFBihbE&t=47s
Genuri fotografice – https://www.youtube.com/watch?v=hhQ33eHdtP4&t=69s
Contrastul in fotografie. Incadrari si unghiuri folosite frecvent in fotografie – https://www.youtube.com/watch?v=w9WNNjbzS8M&t=47s
Introducere in sistemul foto digital – https://www.youtube.com/watch?v=yGEchAwWRd4
Discutii libere despre fotografie – https://www.youtube.com/watch?v=unjxEBsapAE&t=50s
Implicatiile juridice in fotografie – https://www.youtube.com/watch?v=tbDKlFXHCpE&t=142s
Atentie !
Folosirea unor pasaje din acest articol (maximum 500 de caractere) se poate face numai cu indicarea sursei, respectiv http://blog.fotomagica.ro cu link direct catre acest articol.
2nd May 2017 at 8:50 am
Interesant articolul si util.