Subscribe via RSS

15T. Editarea în Photoshop cu ajutorul LAYERELOR – partea I

By admin

În PhotoShop, Layerele sunt ca niste folii transparente aplicate peste imaginea originală. Acestea se pot așeza, stivui, peste imagine într-o anumita ordine, se pot colora sau sterge parțial, fără a afecta imaginea originală care este sub ele.

Imaginea originală are un singur strat și peste aceasta putem adăuga oricât de multe straturi (layere), singura limitare fiind memoria RAM a computerului.

În PhotoShop aveți posibilitatea de a edita o imagine în două moduri: distructiv – prin aplicarea modificărilor direct pe fișierul original și nedistructiv, prin aplicarea modificărilor pe diferite straturi aplicate peste fișierul original, fără a-l altera în vreun fel.

În modul nedistructiv, ne putem întoarce oricând asupra fișierului original, acesta fiind un avantaj major, în comparație cu folosirea casetei ‘History’.

Prin folosirea Layer-elor se vor putea realiza cu succes :

– modificarea în mod independent a culorii unor straturi;

– modificarea stralucirii și a culorii a întregului cadru, fără a afecta originalul.

– ascunderea unor părți din cadru;

– redimensionarea unui obiect, fără a afecta dimensiunea fișierului;

– combinarea unor imagini pentru realizarea unui colaj;

– modificarea opacității unor straturi (layere);

– mutarea unui obiect fără a deranja pe celelalte care se găsesc în cadru.

Pentru ca toate aceste modificări să fie disponibile în orice moment, chiar și după închiderea programului, cel mai bine este ca salvarea să se facă în formatul PSD sau TIFF, în care fotografia este salvată cu toate straturile independent.

Caseta layerelor se află în partea dreaptă, iar dacă nu este activată, o puteți face prin bifarea opțiunii Window/Layers.

În această casetă, în cazul în care lucrați cu mai multe layere, le puteți selecta individual printr-un simplu click sau pe toate odată cu tasta CTRL apăsată în timp ce selectați cu click-uri layerele respective. Layerele selectate vor avea culoarea albastră.

Tot cu ajutorul mousului puteți trage un layer peste celelalt, putându-le astfel stivui în ordinea pe care o doriți. Efectul imediat al stivuirii layerelor este acela că unele se vor vedea și altele nu.

 

 Crearea unui layer

Acesta este primul pas pe care ar trebui să-l facem pentru a incepe lucrul cu layerele.

Dacă se va ‘trage‘ cu mousul originalul  “Background” în icoana de creare a unui nou layer se va crea o copie a acestuia, numită automat “Background copy” pe care o vom putea lucra mai ușor, fără a afecta originalul.

Aceasta este prima variantă, cea mai simplă. De asemenea se poate da un simplu click pe Layer-New-Layer  exact ca în imaginea alăturată.

 

Bineințeles că pentru PhotoShop-ul care rulează sub Windows se pot folosi și scurtăturile care se pot executa de la tastatura (Shift+Ctrl+N). Pentru Photoshop-ul care rulează sub Macintosh, combinațiile de taste sunt asemănătoare, în sensul că în locul tastei CTRL există tasta .

În momentul în care vom deschide o imagine, aceasta va fi fără straturi și intotdeauna va fi numita “Background“.

În cazul în care avem create mai multe layere acestea pot fi vizibile sau invizibile (transparente).

Pentru a face un layer invizibil/vizibil nu avem de făcut decât de a da un click pe acel ‘ochi‘ din partea stângă a layerului.

Copierea unui layer

Pentru a copia un layer avem mai multe posibilități:

– fie folosim combinatia de taste CTRL+J, fie mergem în menu la Layer-New-Layer via Copy, care este același lucru;

– tragerea layerului peste icoana  de ‘Creare a unui nou layer’ din bară, din partea de jos a casuței pentru layere;

– click dreapta pe layer și apoi un click pe ‘Duplicate layer’.

Totuși este de menționat faptul că lucrând cu multe straturi se va încarca memoria RAM a computerului, iar în cazul în care aceasta nu este destulă se va încetini rularea programului. De aceea, putem grupa mai multe layere (cu CTRL + click pe layer) și fie cu click dreapta pe grupul selectat și “Merge Layer“, fie din Menu, Layer-Merge Layer (CTRL+E).

În cazul în care nu doriți să mai țineți un layer, soluția nu este „ascunderea” lui, prin debifarea ‘ochiului’ din partea stângă a layerului, ci ștergerea acestuia, fie prin apăsarea tastei ‘Delete’ care va șterge layerul selectat, fie tragerea layerului pe care îl dorim să-l ștergem în ‘coșul de gunoi’ prima icoana din dreapta din bara de jos a casetei layerelor, fie cu click dreapta pe layer și “Delete layer“.

 

Umplerea unui layer cu o anumita culoare

În principiu, avem doua variante:

1. Adăugarea unui nou layer direct colorat cu ajutorul opțiunii Layer-New Fill Layer.

 

Așa cum se poate observa, avem posibilitatea să adăugăm direct un strat, fie colorat (Solid Color), unde putem alege culoarea, opacitatea acesteia și modul de aplicare, fie sub forma unui gradient, unde, la fel, putem alege culoarea, opacitatea și modul de aplicare și în plus caracteristicile specifice gradienților și anume tipul gradientului, stilul acestuia și unghiul etc, fie adăugarea unui strat gata desenat cu un Pattern – anumite forme repetate care arată sub forma unei țesături. Și aici putem alege tipul patternului și mărimea acestuia.

Așa cum putem observa, în această modalitate putem adăuga un strat, gata colorat, dar limitat ca și opțiuni.

2. Crearea unui nou layer și umplerea acestuia, ca orice strat.

După crearea unui nou Layer (Layer-New-Layer), vom realiza doar un strat absolut transparent. Pentru a-l umple în mai multe moduri alegem din menu, Edit-Fil.

În cazul în care alegem să umplem stratul cu o culoare avem mai multe opțiuni oferite de caseta care se deschide. Fie coloram stratul cu alb, negru, gri 50% sau o culoare pe care putem sa o alegem cu o foarte mare precizie, totul cu opacitatea pe care o dorim.

Alegerea culorilor de fundal și din prim plan se alege din icoana aflată în stânga jos. Un click pe una dintre cele doua culori va deschide caseta “Color Picker” în care putem alege culoarea cu foarte mare precizie, prin mai multe modalităti, cea mai comodă fiind culegerea acesteia cu un simplu click al mouselui. Este de menționat că o alta metoda uzuala este și alegerea acesteia prin codul hexazecimal (casuta “#“). Aceasta se poate adauga sau copia și prin metoda “copy/paste”.

Nu trebuie scăpat din vedere că oricând lucrăm cu layere, mai avem o ultimă opțiune de a modifica opacitatea și cantitatea de umplere prin cele doua cursoare “Opacity” și “Fill“, aflate în partea superioară a casetei “LAYERS”. Aici se impun două precizări:

– cele două opțiuni modifică doar layerul care este marcat (cel cu albastru),

– acțiunea respectiva poate avea efect și asupra mai multor layere. Amintesc ca selectarea mai multe layere se face cu CTRL + click pe layer.

 

Redenumirea Layerelor

Intotdeauna când se crează un layer, programul, pentru a-l deosebi de celelalte, il redenumește automat cu Layer 1, Layer 2 etc.

Pentru a ne fi mai comod în ordonarea acestora, de multe ori într-o așezare logică, dar mai mult pentru administrarea acestora, vă recomand ca fiecare layer sa fie redenumit. Acest lucru se face foarte simplu, cu dublu click acolo unde scrie Layer 1 și dupa activarea acestuia se scrie numele dorit și apoi un clic pe layerul respectiv sau un ENTER. În felul acesta, prin redenumirea layerelor, de obicei cu numele operațiunii cu care s-a acționat asupra acestuia, de ex. „Modificare …” veți avea în  final o viziune de ansamblu asupra tuturor modificărilor care au avut loc. De asemenea, veți putea găsi mai ușor o anumită modificare făcută, în scopul de a o elimina sau modifica. Vă veți da seama cu adevărat de utilitatea redenumirii leayerelor atunci când, după un timp, veți dori sa reprelucrați un fișier care a fost salvat cu tot cu layere, în format TIFF sau PSD.

O altă metodă interesantă de a diferenția un layer este aceea de a-l colora ! Acest lucru se face, la fel de simplu, cu un click dreapta pe layer și la „Layer Properties” se schimbă culoarea. Tot de aici puteți schimba și numele.

 

Legăturile dintre layere și blocarea acestora

De multe ori, atunci când lucrăm cu mai multe layere, pe măsură ce avansăm, ne vom da seama că sunt grupuri de straturi care au o legătură logică între ele, de ex. am aplicat mai multe modificări unui anumit obiect din cadru, folosind mai multe layere, câte unul pentru fiecare modificare. În acest caz există riscul ca din greșeală sau neatenție să ștergem sau să intervenim asupra unui anumit layer din acel grup logic. Pentru a impiedica acest lucru, rezolvarea este „legarea” acelor layere, care nu ne va lăsa să intervenim doar asupra unuia. În ceea ce privește blocarea layerelor, acestea nu vor putea fi mutate din acel loc și de asemenea nici nu vor putea fi șterse.

Pentru a „lega” layerele între ele sau cu alte cuvinte, să facem un link între ele, mai întâi trebuie să selectăm gruprul de layere pe care dorim sa-l legăm (CTRL + click pe layer) și apoi pe acest grup aplicăm un click dreapta și comanda „Link Layers”. Laerele astfel legate între ele vor fi marcate cu acel „lanț” (semnul de link), așa cum apare în imaginea de mai sus.

Pentru a bloca un layer, trebuie să-l marcăm și apoi un click pe „lacătul” care apare în bara de sus a casetei (marcat în imaginea de mai sus, cu linie punctată). La fel, pe layerul blocat apare un semn, acel lacăt, care va bloca acel strat.

Este de observat că în imagine există două feluri de icoane asociate blocajului stratului.

Un lacăt de culoare închisă, așa cum apare la stratul „Layer 3” și un lacăt de culoare deschisă, așa cum apare la stratul „Background”.  Între ele există doar o singură diferență: stratul „Background” este doar parțial blocat și va putea fi șters și nu mutat, în comparație cu stratul „Layer 3” care este blocat total și nu va putea fi nici șters și nici mutat.

Blocajul unui layer se poate face in 4 moduri, notate de la 1 la 4 in imaginea de mai sus:

1. blocarea pixelilor transparenți, în sensul că acești nu vor putea fi colorați, de ex. prin comanda „Edit – Fill…”

2. blocarea pixelilor pentru imagine, în sensul că un strat nu va putea fi desenat cu unealta „pensulă” ;

3. blocarea layerelui pe poziție, în sensul că acesta nu va putea fi mutat;

4. blocarea totală, este blocarea descrisă mai sus, când acel strat nu va putea fi nici șters si nici mutat.

 

Unirea layerelor

Am vazut cum putem crea, muta, bloca, ascunde layerele. De asemenea am văzut că nu putem salva o imagine care are mai multe layere, straturi, decât în format TIFF sau PSD, un format care salvează fișerul cu tot cu layere.

Problema care se pune, ce facem atunci când am treminat lucrul și dorim salvarea fisierului într-un format uzual, JPG sau JPEG. Sfatul meu este ca fișiere importante, care inglobează un volum de muncă mare, plin de layere să fie salvat si in formatul PSD, care constituie, pe lângă celelalte avantaje, dovada clară că acel fișier a fost realizat de posesorul lui. Este la fel ca și existența unui fisier în format RAW față de orice alt format, atunci când vorbim despre o imagine fotografică.

Pentru a uni straturile într-unul singur si a salva in orice format dorim, trebuie mai întăi să le selectăm si cu click dreapta, sau din menu, Layer – Merge Down sau Layer sau Visible, vom obține un singur strat.

Daca avem selectatat un singur fisier și folosim Merge Down vom uni toate straturile de sub acesta. Folosind Merge Layer vom uni toate straturile selectate într-un singur strat, iar cu Merge Visible vom uni absolut toate layerele într-unul singur.

Mai dispunem si de o altă optiune si anume Flatten Image.

Această opțiune trebuie folosită cu mare atenție deoarece se va opține un fisier „plat”, adică doar cu un background, iar layerele efectiv au fost „strivite” peste acesta, rezultând un suport fără straturi, unde zonele transparente din straturi au devenit alb. Dacă aceasta imagine va fi cea finală, nu este nicio problemă, dar dacă vreodată veți mai dori să modificați ceva la ea este bine să aveți si formatul de rezerva PSD.

De aceea este bine sa folosiți opțiunea Merge Layer sau Merge Visible !

Va urma !

===========================================================

Incepand din data de 2 februarie 2013, am realizat o emisiune TV la un post local de televiziune, intitulata “Fotomagica”. Aceasta a fost difuzata in fiecare zi de miercuri, incepand cu ora 20. Cele 12 emisiuni pot fi vizualizate pe youtube:

Pagini din istoria fotografieihttps://www.youtube.com/watch?v=NZ1t_wMiAWY&t=20s

Expunerea in fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=rSl1prruy-Y&t=348s

Fotografia de portrethttps://www.youtube.com/watch?v=Ri2EO-gcPTI&t=6s

Metode prin care putem scoate in evidenta subiectul intr-o fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=R2AbkyMDY2I&t=56s

Spatialitatea in fotografie. Numarul si proportia de aur. Balansul de alb. Managementul de culoarehttps://www.youtube.com/watch?v=uEMU-d7gY1I&t=39s

Introducere in compozitia fotograficahttps://www.youtube.com/watch?v=v_olO6r3N6I&t=66s

Obiectivele și accesoriile folosite in fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=_72-XFBihbE&t=47s

Genuri fotograficehttps://www.youtube.com/watch?v=hhQ33eHdtP4&t=69s

Contrastul in fotografie. Incadrari si unghiuri folosite frecvent in fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=w9WNNjbzS8M&t=47s

Introducere in sistemul foto digitalhttps://www.youtube.com/watch?v=yGEchAwWRd4

Discutii libere despre fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=unjxEBsapAE&t=50s

Implicatiile juridice in fotografiehttps://www.youtube.com/watch?v=tbDKlFXHCpE&t=142s

 

===========================================================

Atentie !

Folosirea unor pasaje din acest articol (maximum 500 de caractere) se poate face numai cu indicarea sursei, respectiv http://blog.fotomagica.ro cu link direct catre acest articol. De asemenea este interzis a se prelua fotografiile-exemplu  care apar in articol, acestea fiind protejate prin Copyright.

 

5 Raspunsuri la 15T. Editarea în Photoshop cu ajutorul LAYERELOR – partea I

  1. INA STANA REBIGAN

    AM CITIT ARTICOLUL SI SUNT MULTUMITA PENTRU EXPLICATIILE BINE FACUTE .AM INVATAT INCA CEVA NOU SI CAT DE CURAND VOI INCEOE A APLICA PRACTIC ACEST MOD DE A IMBUNATATI STADIUL UNEI IMAGINI …FELICITARI PENTRU ACEST ARTICOL .SI ASTEPT CU NERABDARE SI PARTEA A DOUA A ACESTUI INTERESANT SI UTIL ARTICOL

  2. admin

    Merge cam greu, fiindcă este un subiect destul de delicat și nu știu când voi termina partea a doua. Articolul încerc să-l fac pe înțelesul tuturor, astfel încât citittorul să înțeleagă apoi zecile de tutoriale, majoritatea video, care există pe Internet si nu să le repete până le învață pe dinafară. De aceea încerc să explic noțiunile de bază și nu cum se prelucrează o anumită imagine.

  3. atti

    Am ajuns si aici, la photoshop ma c-am pricep lucrez cu el zii de zii, da eu prefer sa folosesc Lightroom pentru fotografiile mele daca doresc sa le editez sa le dau contrast etc.. sa il transform in BW, ce parere aveti, ati incercat si in acest program?

  4. admin

    Am descarcat o varianta limitata in timp a acestui program, doar sa vad cum functioneaza si atat !

  5. Cristian

    Asteptam si partea a doua din acest articol.
    Si a treia, patra…
    Si mai multe articole chiar.
    Aveti un stil foarte explicit.De ce nu scrieti o carte chiar?
    Multumim.

Postati un comentariu